- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ministarka energetike: Imamo dovoljno energenata, spremni smo za grejnu sezonu

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je energetski sistem spreman za grejnu sezonu, kao i da ima dovoljno energenata na deponijama Elektroprivrede Srbije (EPS).
„Na deponijama Elektroprivrede Srbije imamo 2,3 miliona tona uglja, što je dovoljno za preko 20 dana proizvodnje električne energije u slučaju da dođe do bilo kakvog nepredviđenog poremećaja“, izjavila je Đedović Handanović.
Ona je navela da u skladištima gasa Banatski Dvor i u Mađarskoj ima više od 680 miliona metara kubnih gasa, što je, prema rečima ministarke, više nego prošle godine.
„U saradnju sa Republičkom direkcijom za robne rezerve sve smo proverili i znamo da ima dovoljno rezervi energenata za predstojeću grejnu sezonu, pre svega ukoliko dođe do poremećaja u lancu snabdevanja, da sve jedinice lokalne samouprave mogu nesmetano da rade“, istakla je Đedović Handanović.
Ona je navela da će se određeni broj toplana od ove grejne sezone raditi na obnovljive izvore energije.
„To je slučaj u Novom Pazaru, Priboju, Malom Zvorniku, a ja ću sutra biti u Majdanpeku gde se izvode radovi na izgradnji nove toplane na drvnu sečku. Imamo toplana koje su prešle sa mazuta na obnovljive izvore energije, što je važno za zaštitu životne sredine i čistiji vazduh“, objasnila je ministarka.
Na pitanje koliko je stabilna proizvodnja u rudnicima uglja, Đedović Handanović je rekla da je i u Kolubari i u Kostolcu proizvodnja stabilna.
Prema njenim rečima, u trećem kvartalu ove godine, udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u BDP-u Srbije je najznačajniji.
„To su dva činioca koja najviše doprinose rastu našeg BDP-a sa nekih 17 odsto, što znači da je rudarstvo i proizvodnja električne energije stabilna“, naglasila Đedović Handanović.

Popust na grejanje za ugrožene građane

Ona je navela da će ugroženi građani moći da ostvare popuste na grejanje i da su sredstva za tu namenu izdvojena.
„Apelujem na jedinice lokalne samouprave da sprovedu što više takvih zahteva i apelujem građane da se prijave oni koji ispunjavaju ove kriterijume. Imamo oko 72.000 prijavljenih građana, to je pomak u odnosu na nekih 50.000 koje smo imali“, rekla je Đedović Handanović.
Istakla je da je Vlada Srbije donela mere koje su bolje nego prošle godine, kako bi nagradila građane koji štede električnu energiju.
„Ako šest odsto smanjite svoju potrošnju, račun vam može biti umanjem za jednu petinu, odnosno 20 odsto“, objasnila je Đedović Handanović za RTS.
Na pitanje koliko se kandidata prijavilo za poziciju direktora EPS-a, ona je navela da je odziv dobar i dodala da EPS sa novim rukovodstvom stabilno posluje.
„To je pre svega važno za mala i srednja preduzeća koja sarađuju sa EPS-om. Ono na čemu radimo to je da se povećaju investicije i realizacije investicija. U tom smislu očekujem završetak projekta odsumporavanja na TENT-u u Obrenovcu koji je važan za zaštitu životne sredine“, zaključila je ministarka energetike.
Dimnjak toplane - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
EKONOMIJA
Šapić: Grejna sezona u Beogradu počinje na vreme, ne moramo da brinemo o energentima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala