- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji pričom o masakru beba- masakrirali istinu

CC BY 2.0 / Mike MacKenzie / Lažne vesti - ilustarcija
Lažne vesti - ilustarcija - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Bela kuća je povukla izjavu o četrdeset obezglavljenih beba jer su uvideli da je ova lažna vest kontraproduktivna i da će se onome ko ju je pustio u etar vratiti kao bumerang. Radi se o užasnoj laži i oni koji su je pustili uvideli su da su preterali.
Kroz sve ratove manipulacija javnim mnenjem je uobičajena pojava – samo se okolnosti menjaju, kaže reditelj i teoretičar medija Stanko Crnobrnja. Međutim vest o četrdeset obezglavljenih beba, koju su isprva lansirali izraelski mediji, a nastavila da je eksploatiše izraelska diplomatija, munjevito je povučena jer je shvaćeno da su oni koji su je objavili preduboko zagazili.
Da su nastavili da insistiraju na toj vesti, svaka slična vest, sve da je i tačna, bila bi postavljena pod znak pitanja.
„To je taj dvosekli mač propagande i lažnih vesti. Jer vi nikada niste sigurni koliku duboku kontrareakciju ćete izazvati ako baratate lažima. Tako da ta reakcija može da pobudi kontraemociju velikog broja ljudi koja vam uopšte ne ide u prilog. Napravili ste više štete nego koristi ako i dalje stojite iza toga da je to tačna vest“, ističe Crnobrnja.

Istina je prva koja strada u ratu

Vest da su militanti Hamasa u kibucu Kfar Aza, koji se nalazi u blizini izraelske granice sa pojasom Gaze, navodno masakrirali četrdeset beba, od kojih su nekima odsekli glave, izazvala je zgražavanje širom sveta
Vest je komentarisao i smerički predsednik, a reporter Si En En-a, Nik Robertson izvestio je , pozivajući se na izraelske vojne izvore, da Hamas vrši pogubljenja „u stilu Daeša, odsecajući glave ljudima“. Međutim, ispostavilo se da je izvor ove dezinformacije izraelski vojnik David Ben Cion, poznati ekstremista koji se svojevremeno zalagao da se jedan od palestinskih gradova na Zapadnoj obali „zbriše sa lica zemlje“.
Prema Crnobrnjinim rečima, ova vest ima svoj odraz u lažnoj vesti da vojnici Sadama Huseina u Kuvajtu vadili bebe iz inkubatora i bacali ih kroz prozore bolnice. I ta je vest bila objavljena u svim svetskim medijima, da bi na kraju bila opovrgnuta. Radi se o brutalnom pokušaju manipulacije javnim mnenjem.
„U svim ratnim sukobima prvo strada istina i kreće surova propaganda gebelsovskog tipa. Znači, sva ta propaganda i sve lažne vesti zasnivaju se na Gebelsovoj doktrini, koji je postavio tezu o hiljadu puta ponovljenoj laži koja na kraju postaje istina. I to ćete u ovom ratu videti hiljadu puta. I ko je spretniji i veštiji u lažima i proizvodnji lažnih vesti, taj se nada da će njegova „istina“ da pobedi“, objašnjava on.
A šta je prava istina, dužnost je pravog žurnalizma da otkrije, dodaje naš sagovornik. Međutim, to im je još od Vijetnamskog rata onemogućeno, bez obzira što, ubeđen je on, na terenu ima mnogo pravih novinara.
„Prema tome, sve što se čuje iz ratne zone, treba debelo da se proveri pre nego što se prihvati. Bukvalno sve. I jedna, i druga strana moraju da se prihvate ako, kao medij, želite da vest prenesete dalje, ali ni jednog trenutka ne smete da je odmah prihvatite i da je reemitujete, jer onda ste vi u prekršaju novinarske etike i profesionalizma“, konstatuje Crnobrnja.
Od Vijetnamskog rata postoji procedura kako se lansira lažna vest, kog emotivnog stepena treba da bude, a vest o četrdeset obezglavljenih beba je najviši stepen.
„To niko, ni na jednoj tački planete ne može da ostane ravnodušan. Prema tome, oni su odmah krenuli sa ringlom na petici. Sad, mi smo već toliko iskusni, kroz tolike ratove, da se ne upecamo na prvu loptu, jer ova vest je toliko ekstremna, da je prosto neverovatna“, ističe Crnobrnja.

Srpske bebe ne interesuju zapadne medije

Ipak, bilo je situacija kada su bebe zaista bile ugrožene – setimo se samo dvanaest beba, koje su preminule zato što u banjalučkoj bolnici 1992. nije bilo kiseonika usled blokade i sankcija Zapada. Niko nije reagovao, uprkos brojnim apelima, da se bebe spasu. I danas, bolnica u Kosovskoj Mitrovici nema dovoljno vakcina za tek rođene bebe. Ni 1992, niti danas, te vesti ne možete naći na mejnstrim medijima.
Postoji medijski sistem koji neke vesti prihvata ili ih ne prihvata. Taj sistem vesti o bebama u Kosovskoj Mitrovici ne prihvata i ne objavljuje ih, što je, kaže Crnobrnja takođe poznata praksa – radi se o cenzuri i odbijanju da se neke vesti objave zato što su ti mediji na drugoj strani.
„Oni i dalje vide ovu teritoriju kao niz sukobljenih strana i zauzeli su jednu od njih. Oni samo tako prepoznaju međunarodnu politiku, da postoje sukobljene strane, od kojih je jedna dobra, a druga loša. To je ta crno-bela politika, koja postoji vekovima, kojoj je pretio opasnost da se malo smiri kada se pojavio pokret nesvrstanih. Suštinski, i dalje postoji ta doktrina da moramo da imamo neprijatelja da bismo mogli da funkcionišemo“, kaže Crnobrnja.
Već trideset godina znamo da zapadni mediji neće da objave vest o realnoj ugroženosti srpskih beba jer bi na taj način narušili crno-belu sliku sveta. Da objave takvu vest, crno-beli svet morao bi da dobije i neku nijansu, a to njima, dodaje naš sagovornik, nije u interesu.
Zapadni mediji nisu na pravi način izveštavali ni o problemu sa tablicama, ni o blokadi ulaska srpske robe na KiM, niti o događajima u Banjskoj… Sve se objavljuje po, kako Crnobrnja kaže, po jednoj liniji i ide svojim tokom, zaključuje Crnobrnja.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
SVET
Bela kuća povlači Bajdenovu izjavu o „obezglavljenim bebama” u Izraelu
Bebe u porodilištu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
DRUŠTVO
U opasnosti bebe u KBC Kosovska Mitrovica: Sedmoro novorođenčadi bez be-se-že vakcine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala