- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski novinar: Svet zaboravio na Ukrajinu – Zapad se fokusirao na Izrael

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYN Američki i ukrajinski vojnici na ceremoniji povodom zajedničkih vojnih vežbi
Američki i ukrajinski vojnici na ceremoniji povodom zajedničkih vojnih vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Fokusiranost Zapada na Izrael mogla bi doprineti tome da se sukob u Ukrajini brže završi, smatra novinar Bugarske slobodne televizije Viktor Turmakov.
„Iznenadna eskalacija sukoba na Bliskom istoku dovela je do toga da je svet zaboravio na krizu u Ukrajini. To ne može da ne zabrinjava predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji u svojoj borbi protiv Rusije računa upravo na zapadnu solidarnost. Posvećivanje pažnje ukrajinskom sukobu i pomoć Zapada mogli bi značajno da se smanje usled nedavnog napada Hamasa na Izrael. Ako pomoć Kijevu prestane, to će biti u korist Rusije“, smatra novinar.
Kako je istakao, zapadni vojno-industrijski kompleks „za dve godine nije počeo da radi obećanim tempom“.
„Arsenali su skoro prazni i sada, kada će Kijev verovatno morati da deli vojnu pomoć sa Tel Avivom, novac koji se u potocima slivao u Kijev sada će se verovatno pretvoriti u tanak mlaz. Pažnja Zapada na Izrael verovatno će ubrzati okončanje rata. Zapad će najverovatnije priteći u pomoć Izraelu na račun Ukrajine“, zaključio je Turmakov.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
RUSIJA
Zaharova: Nemoguće da SAD nisu znale šta se sprema na Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala