- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bruto devizne rezerve Srbije na najvišem nivou od 2000. godine

© Sputnik / Vladimir TrefilovNovčanice
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da su bruto devizne rezerve centralne banke na kraju septembra iznosile 24,182 milijarde evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, tačnije od 2000. godine.
Kako se navodi, u toku septembra bruto devizne rezerve povećane su za 558,8 miliona evra.
Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 180,6 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.
Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 19,963 milijarde evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca.
U odnosu na kraj avgusta one su bile više za 488,2 miliona evra.
Prema podacima NBS-a, povećanje bruto deviznih rezervi u septembru prvenstveno je rezultat intervencija centralne banke kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 510,0 miliona evra).
Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 124,1 milion evra.
Centralna banka Srbije naglašava i da su navedeni prilivi bili više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu neto otplate kredita Srbije u iznosu od 94 miliona evra i za izmirivanje ostalih deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 92,7 miliona evra.
Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 111,4 miliona evra koji je u najvećoj meri rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 3,2 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 3,7 odsto na međunarodnom tržištu.
Prema podacima NBS-a, obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 462 miliona evra (promet bez NBS) i on je bio za 140 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.
U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,648 milijardi evra.
U septembru, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.
NBS napominje i da je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 615 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 3,385 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu.
Čovek podiže novac sa bankomata - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
EKONOMIJA
NBS: Dina kartica od sledeće godine uvodi beskontaktnu tehnologiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala