- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanci najbolji učitelji za sprovođenje nuklearnog terorizma

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Kijevski režim, na podsticaj Zapada, ne odustaje od planova sprovođenja diverzija na ruskim nuklearnim elektranama, što može dovesti do eskalacije i katastrofe, a takođe može stvoriti i pretnju evropskoj bezbednosti. Takve sabotaže i prljave igre sprovode se s ciljem da se Rusiji podmetne, kako bi Moskvu optužili za nuklearni terorizam.
Učestala upotreba terorističkih metoda Ukrajine je prvenstveno posledica očiglednog neuspeha kontraofanzivnih pokušaja njenih oružanih snaga, kaže ruski vojni ekspert Jurij Knutov.
Komentarišući izjavu direktora ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnjikova, koji je obelodanio da su britanske specijalne snage obučavale su ukrajinske vojne obaveštajne grupe da sprovode diverzije u ruskim nuklearnim elektranama, Knutov kaže da „britanski specijalci u takvim operacijama važe za najbolje u svetu“.
Planove Ukrajine i Velike Britanije za izvršenje diverzija protiv ruskih nuklearnih elektrana direktor FSB-a okvalifikovao je kao „nuklearni terorizam“.
S druge strane, Knutov podseća da je Kijev hteo da aktivira „prljavu bombu“ u Ukrajini kako bi potom optužio Rusiju za nuklearni terorizam i istovremeno upozorava da se od pokušaja podmetanja Moskvi i dalje ne odustaje.
„S obzirom na to da su stvari na frontu u Ukrajini išle izuzetno loše, a ni sada ne idu baš najbolje, kijevski režim je dugo planirao različite diverzije koje uključuju upotrebu radioaktivnih materijala. Rusija je suzbila te pokušaje, izvodeći preventivne udare po mogućim mestima gde se 'prljava bomba' proizvodila. Ukrajina je koristila, na primer, raketu ‘točka-U’, koja je imala elemente ‘prljave bombe’ u nekom slabo naseljenom području, ali sa stanovništvom koje govori ruski, a potom su direktno optužili našu zemlju da smo koristili taktičko nuklearno oružje na teritoriji Ukrajine. Međutim, taj ukrajinski scenario nije prošao, pa su tada odlučili da organizuju globalnu katastrofu na jednoj od velikih nuklearnih elektrana. Za to im je bila pogodna Kurska nuklearna elektrana, pošto je relativno blizu granice sa Ukrajinom“, kaže Knutov.
Cilj je bio sprovođenje diverzije sa posledicama sličnim černobiljskoj katastrofi, ističe ekspert.
„U tom slučaju, Rusija bi obustavila sve vojne operacije, pod uslovima povoljnim za kijevski režim, a sve svoje snage bi preorjentisala na otklanjanje posledica takve katastrofe. Međutim, očigledno je da kijevski režim i dalje ne odustaje od takvih planova“, kaže Knutov.
© Sputnik / Dmitriй MakeevPlanove Ukrajine i Velike Britanije za izvršenje diverzija protiv ruskih nuklearnih elektrana treba okvalifikovati kao nuklearni terorizam, izjavio je Aleksandar Bortnjikov, direktor Federalne službe Rusije
Pripadnik FSB Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Planove Ukrajine i Velike Britanije za izvršenje diverzija protiv ruskih nuklearnih elektrana treba okvalifikovati kao nuklearni terorizam, izjavio je Aleksandar Bortnjikov, direktor Federalne službe Rusije

Kijev uporno pikira nuklearna postrojenja

Potvrda bezumnih ideja kijevske hunte je priznanje načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova da su specijalne snage Ukrajine tri puta pokušale da napadnu i zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu, koje su ruske snage odbile, ističe ekspert.
„Ovo takođe sugeriše da su nuklearna postrojenja trenutno cilj kijevskog režima, te zbog toga Rusija jača mere zaštite nuklearnih objekata, uključujući njihovu zaštitu od mogućih ukrajinskih napada dronovima-kamikazama“, dodaje Knutov.
Moskva je više puta upozoravala da Kijev koristi nuklearku u Zaporožju kao „prljavo nuklearno oružje” i čak je svim relevantnim organizacijama dostavljala podatke koji potvrđuju da je ukrajinska vojska granatirala najveću nuklearku u Evropi, ali Zapad je to ignorisao, tvrdeći da se ne može utvrditi iz kog pravca se izvode napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu.
Knutov napominje da je bilo više pokušaja da se Rusija lažno optuži za nuklearni terorizam, kao i za napade taktičkim nuklearnim oružjem.
„Setimo se kako su od Rusije pokušali da ukradu radioaktivne izotope i odnesu ih u inostranstvo, ali FSB je presekao tu operaciju. Cilj te operacije je bio da se ovi izotopi iznesu u inostranstvo, a potom su planirali da ‘imitiraju’ navodnu upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja od strane Rusije. U suštini, plan je bio primeniti ukrajinsku ‘prljavu bombu’ sa dodacima ruskih izotopa, kako bi specijalnom analizom moglo utvrditi da je to navodno ruska bomba. Na taj način su hteli da nas optuže da je Rusija zapravo napala ukrajinske ciljeve nuklearnim oružjem“, upozorava ekspert.
Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, u slučaju da Ukrajina aktivira „prljavu bombu“, radioaktivni izotopi bi se u atmosferi raširili na udaljenosti do 1.500 kilometara i mogli bi da prekriju Poljsku.
Što se tiče uloge britanskih specijalaca, ona nije iznenađujuća s obzirom da oni u tome važe za najveće profesionalace na svetu u takvim diverzijama i sličnim operacijama, kaže Knutov.
„To se mora priznati i zato obučavaju Ukrajince. Štaviše, oni ne samo da ih spremaju, već predlažu Ukrajini kako najbolje da sprovede te diverzije“, dodao je ekspert.
U okviru operacije Interflek, koju predvode Britanci, više od 20.000 regruta iz Oružanih snaga Ukrajine već je prošlo obuku u Velikoj Britaniji od početka 2022. godine, učeći borbene veštine na bazama kao što je Solsberi Plejn.
Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps najavio je da će ta zemlja pojačati svoj program obuke za ukrajinske vojnike u skladu sa planovima, a takođe je saopštio da se razgovara o raspoređivanju britanskih trupa u Ukrajini.

Rusija preduzima sve mere da zaštiti nuklearke

Na pitanje kako Rusija može da odgovori, odnosno da se zaštiti od svih tih pretnji Knutov kaže da Moskva već preduzima sve neophodne i preventivne mere.
„Bortnjikov govori o tome da FSB neumorno radi na otkrivanju i identifikaciji ukrajinskih agenata, kao i specijalnih grupa, specijalnih snaga, koje imaju zadatak da prodru u ruske nuklearne objekte i organizuju diverzije, pre svega na visokonaponskim dalekovodima koji napajaju sistem snabdevanja nuklearnih elektrana, računajući da će ih onesposobiti i dovodeći na taj način reaktore iz stabilnog u nestabilno stanje, što bi dovelo katastrofe sličnoj onoj u Černobilju“, kaže Knutov.
Da se to ne bi dogodilo FSB stvara specijalne grupe koje rade i sa diverzantima i sa ljudima koje je zavrbovala ukrajinska obaveštajna služba na teritoriji Rusije. Osim toga, angažovane su dodatne snage obezbeđenja nuklearnih objekata, kao i sistemska sredstva protivvazdušne odbrane za zaštitu nuklearnih elektrana od dronova, naglasio je Knutov.
Inače, direktor FSB-a Aleksandar Bortnjikov je ocenio da je Zapad od Ukrajine napravio poligon na kome teroristi i plaćenici uče metode modernog ratovanja kako bi ovo iskustvo primenili u Zajednici nezavisnih država.
Ukrajina se, naporima Vašingtona i njegovih saveznika u NATO-u, naglasio je Bortnjikov, pretvorila u izvor vojne i terorističke pretnje na granici Savezne države Rusije i Belorusije.
Prema njegovim rečima, protiv Rusije se u Ukrajini bore pripadnici 13 privatnih vojnih kompanija iz Evrope i pripadnici devet inostranih paravojnih proksi-formacija, a identifikovano je gotovo 800 plaćenika iz 35 zemalja.
Samo u zemljama Evropske unije, podvukao je on, postoji 17 kampova za obuku militanata ukrajinskih vojnih formacija.
Bortnjikov je naveo i da je FSB u avgustu ove godine priveo članove ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe koje su obučavale specijalne jedinice britanske vojske, a koje su imale zadatak da, između ostalog, izvrše diverzije na Smoljenskoj i Kurskoj nuklearki.
Ruski vojnik sa gas maskom - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
RUSIJA
FSB: Kijev planirao teroristički napad u Rusiji „prljavom bombom“, uhapšeni ukrajinski piloti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala