- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Obeleženo 45 godina Instituta „Dedinje“: Magnetne rezonance i mamografi stižu u više gradova /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je država donela odluku da u narednih manje od dva meseca obezbedi magnetne rezonance za deset gradova i opština i mamografe za više gradova, kao i ultrazvučne aparate, rendgend aparate, što će koštati desetine miliona evra.
Magnetne rezonance dobiće Niš, Kragujevac, Zvezdara, Leskovac, Šabac, Valjevo, Čačak, Pirot, Užice i Kladovo, a nakon toga i Smederevo, Bor, Zaječar i ponovo u Užice (gde su najveće liste čekanja), Vranje, Sombor, Vršac, Požarevac, Loznica, Prokuplje, ali i Klinički centri u Beogradu i Novom Sadu.
Mamografe će dobiti Kladovo, Negotin, Babušnica, Prokuplje, Sokobanja, Vračar, Pirot, Niš, Kragujevac, Surčin, Vladičin Han, Kuršumlija, Kruševac, Požarevac, Obrenovac, Majdanpek, Vlasotince, Leskovac i još šest drugih opština, naveo je Vučić na Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"
"Čestitam i gospodinu Bojiću i svim zaposlenima 45 godina rada Instituta 'Dedinje'. Veoma je važno da smo danas videli koliko je ovaj Institut značio ne samo našim ljudima, već i ljudima iz regiona, koji je spasavao živote i koji će to nastaviti da radi u budućnosti. Želim da se zahvalim i Milovanu Bojiću za onu što je uradio devedesetih, i Bošku Đukanoviću do 2015, gospodinu Milojeviću i ponovo gospodinu Bojuću, za sve što su uradili u prethodnim decenijama. Da se zahvalim svim radnicima, lekarima, sestrama vrednim koji su uvek držali do ugleda ove instituvije i koji su uvek znali kako da doprinose rastu njenog ugleda", rekao je predsednik Srbije.
On je naglasio da je u "Dedinje 2" uloženo 50 miliona evra, "što nije mali novac, ni za mnogo veće zemlje".
"To nije mali novac ni za mnogo veće zemlje, i to u vreme kada smo ulagali u KBC u Nišu i Beogradu, u desetine bolnica širom Srbije, jer decenijama nije ulagano", dodao je Vučić.
On je napomenuo da "nikada u srpskoj istoriji nije izgrađeno ovoliko bolnica, kao u poslednjih deset godina".
Vučić je, odgovarajući na pitanja medija, rekao da se trenutno radi 19 opštih bolnica na teritoriji Srbije.
On je istakao da je od izuzetnog značaja da se ženama omogući da imaju prevenciju, te da će zbog toga biti podeljeni mamografi širom Srbije, da bi one mogle da vrše potrebne preglede tamo gde žive.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala