- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istorijat odnosa Izraela i Palestine

© AP Photo / Yousef MasoudSukob Izraela i palestinskog Hamasa
Sukob Izraela i palestinskog Hamasa - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasala je 29. novembra 1947. godine za stvaranje dve države – jevrejske i arapske, na Zapadnoj obali reke Jordan, pri čemu je Jerusalim sačuvao status međunarodne zone.
Nezavisnost Izraela bila je proglašena 4. maja 1948. godine. Odmah nakon toga arapske države – Egipat, Sirija, Jordan, Liban i Irak – počele su rat protiv novoobrazovane države.
Tokom šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je okupirao Pojas Gaze i Zapadnu obalu reke Jordan, uključujući Istočni Jerusalim. Jevrejsko stanovništvo počelo je da naseljava palestinske teritorije, što je dovelo do masovnih migracija Palestinaca.
Posle prve Intifade (ustanka Palestinaca protiv izraelske vlasti na okupiranim teritorijama) potpisana je Deklaracija o principima privremene samouprave Palestine. To je bio prelazni period od pet godina. Trebalo je da počne premeštanjem izraelske vojske iz Pojasa Gaze i Jerihona (Zapadne obale reke Jordan) i da se završi određivanjem konačnog statusa palestinskih teritorija.
U Palestini su 1996. godine bili održani prvi izbori, a za predsednika Palestinske nacionalne administracije izabran je Jaser Arafat. Posle druge Intifade, 2002. godine, SAD, Evropska unija, Rusija i Ujedinjene nacije su predložile mirovni plan, kojim je predviđeno obnavljanje pregovora, rešavanje sukoba i stvaranje palestinske nezavisne države.
Izrael je 2005. godine jednostrano, bez ikakvog političkog sporazuma, potpuno povukao vojsku iz Pojasa Gaze.
Naredne godine, 25. januara, održani su drugi izbori, na kojima je većinu glasova u Palestinskom zakonodavnom savetu osvojio Hamas – 80 mesta, a Fatah – 43 mesta.
U junu 2007. godine u Pojasu Gaze je došlo do vojnog sukoba Fataha i Hamasa, što je dovelo do toga da Hamas uspostavi potpunu kontrolu nad Pojasom Gaze. Situacija se ponovo zaoštrila kada je predsednik SAD Donald Tramp 2018. godine objavio da priznaje Jerusalim za izraelsku prestonicu i tamo prebacio američku ambasadu.
Palestina je 29. novembra 2021. godine dobila status države-posmatrača u Ujedinjenim nacijama, što mnogi vide kao de fakto međunarodno priznanje palestinske državnosti.
Usled raketnih napada iz Pojasa Gaze Izrael je tamo od 2008. godine sprovodio operacije protiv infrastrukture Hamasa. Poslednja takva operacija desila se u maju ove godine.
Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervista. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Rusija poziva Izrael i Palestinu da prekinu vatru i da se vrate za pregovarački sto.
Rakete Hamasa lete ka Izraelu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
SVET
UŽIVO Izrael odgovorio na napad iz Sirije, optužbe iz Libana i Palestine zbog fosforne municije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala