- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

IAEA: Ako na Bliskom istoku bude pogođen nuklearni objekat efekat kao kod „prljave bombe“

© AP Photo / Fatima ShbairIzraelsko bombardovanje Pojasa Gaze
Izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
U Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju su zabrinuti zbog povećanih nuklearnih rizika usled eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, rekao je za Sputnjik zamenik šefa agencije Mihail Čudakov. Ukoliko bude pogođen neki nuklearni objekat posledice će biti uporedive sa eksplozijom „prljave bombe“.
„Ničeg dobrog nema. Zaista kada su nameti projektila nuklearni objekti onda postoji velika opasnost od ‘prljave bombe’. Dovoljno je da projektil padne na skladište istrošenog nuklearnog goriva“, rekao je Čudakov na marginama Ruske energetske nedelje.
Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Podsetimo, palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.
Zašto je Bliski istok opet zahvatio haos i kakve će biti njegove globalne posledice u novoj emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
RUSIJA
Putin o eskalaciji na Bliskom istoku: Snažan primer kraha američke politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala