Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbin uhapšen na prelazu Merdare osumnjičen za ratni zločin, određeno mu policijsko zadržavanje

© AP Photo / Visar Kryeziukosovska policija
kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Srbinu T.B. iz Prilužja, koji je danas uhapšen na administrativnom prelazu Merdare, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati, potvrdio je za Tanjug njegov advokat Jovana Filipović.
Takozvana kosovska policija je saopštila da je Srbin T.B. (52), koji je danas posle podne uhapšen na prelazu Merdare, osumnjičen da je u periodu od 1998. do 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Vučitrn.
„Uprava granične policije u saradnji sa policijskim istražiteljima Uprave za istraživanje ratnih zločina, uspela je danas, 10. oktobra, u popodnevnim časovima na Merdaru, da locira i uhapsi osumnjičenog muškarca, Srbina inicijala (T.B.) , godina rođenja 1971. On je osumnjičen za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjeno u periodu 1998-1999. godine na području opštine Vučitrn“, navedeno je u saopštenju, preneo je „Kosovo onlajn“.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju ranije danas je saopštila da se uhapšeni zove Tomica B. i da je u trenutku hapšenja bio sa suprugom sa kojom se vraćao iz Kruševca koji povremeno posećuje.
Otac je troje dece i do sada je godinama bez problema prelazio administrativnu liniju, navedeno je u saopštenju Kancelarije koja je je angažovala advokata.
„Novim proizvoljnim hapšenjem Srba od strane Prištine, našem narodu se šalje poruka da nisu dobrodošli na svojoj rodnoj grudi i dodatno se zastrašuju, sa ciljem njihovog trajnog progona sa prostora Kosova i Metohje. Nema sumnje da je reč o tihom institucionalnom etničkom čišćenju Srba i sprovođenju plana Aljbina Kurtija o etnički čistom Kosovu i Metohiji gde se Srbima šalje poruka da u svakom trenutku mogu završiti u Kurtijevim kazamatima", istaknuto je u saopštenju Kancelarije.
Dodatno, napomenuto je, svakodnevnim privođenjima i hapšenjima Srba, Priština na čelu sa Kurtijem umesto neophodne deeskalacije, dodatno podiže tenzije i izaziva nove krize na terenu.

Srpska lista: Kurti nastavlja ispunjenje plana da polovinu Srba uhapsi, a polovinu protera

Srpska lista saopštila je povodom današnjeg hapšenja još jednog Srbina na administrativnom prelazu Merdare, da režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nastavlja sa sprovođenjem hrvatskog scenarija i ispunjenjem njegovog plana za rešavanje pitanja srpskog naroda koji je obećao pre nekoliko meseci, da polovinu Srba protera, a polovinu uhapsi, naravno bez dokaza.
„Danas, u popodnevnim časovima, na administrativnom prelazu Merdare, uhapšen je Tomica B. iz Prilužja, u svom mestu poznat kao dobar, povučen i porodičan čovek koji nije prodao svoju imovinu. On se sumnjiči da je počinio navodno ratni zločin, i do sada je 24 godine bez ikakvih problema prelazio administrativne prelaze i boravio na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju Srpske liste.
Dodaju da je užasan osećaj kod svih Srba na Kosovu i Metohiji kada Kurtijev režim ima slobodu da maltretira, hapsi i proglašava krivim Srbe bez ijednog dokaza o krivici, i to u prisustvu međunarodnih misija i najskuplje evropske misije Euleks, koja se, po pravilu kada se krše prava Srba, nikada nije oglasila, preneo je Tanjug.
Šta se krije iza dima krvavih sukoba u Banjskoj pogledajte u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala