- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova provokacija u Hrvatskoj: Ćirilica im opet bode oči, traže da se ukloni sa nadgrobne ploče

© Foto : Unsplash/Linda GerbecZadar
Zadar - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Novi spor oko ćirilice dogodio se u Hrvatskoj kada je komunalno poduzeće opštine Vrsi u zadarskom zaleđu zatražilo da se u roku od dve nedelje ukloni ćirilica na jednoj nadgrobnoj ploči mesnog groblja, u selu Poljica. Porodica pokojnika odbija da to uradi.
Komunalno preduzeće koje održava groblje od udovice pokojnika traži da ukloni ćirilicu, pozivajući se na Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, a direktor firme čak tvrdi da su ćirilična slova, provokacija.
"Službeno pismo u Republici Hrvatskoj je latinica, a neko drugo pismo javno može da koristi samo manjina koja čini 30 odsto stanovništva, što ovde nije slučaj", izjavio je Zdenko Kojić, direktor firme „Vrsi Infrastruktura“.
On navodi da se radi o porodici pokojnika koja živi u Holandiji, a poreklom je iz sela koje teritorijalno pripada Gradu Ninu, a čijim su meštanima Vrsi dopustili da se sahranjuju na njihovom groblju.
"To je za mene nepoštovanje Republike Hrvatske koja je praktički i njegova domovina. Jer otići i dati svim portalima u Srbiji taj naš dopis, a ne doći ovde kod nas, da vidimo da probamo da rešimo taj problem... Apsolutno smatram da je cilj provokacija, jer je ovo iritiralo i meštane pravoslavne vere. Ne znam kakva bi odluka bila da je natpis na ćirilici postavio neko od stalnih meštana opštine", izjavio je Kojić za RTL, iritiran činjenicom da su se njegovom službenom prepiskom bavili i srpski mediji.

Meštanima ne smeta srpsko pismo

RTL je posetio mesto u kome se nalazi sporni spomenik. Sudeći po njihovoj anketi, meštani ne podržavaju upravnika komunalnog preduzeća.
"Ako ljudi žele da stave na ćirilici, ja ne vidim tu problem. Ali, stvarno ne vidim. Mislim da je nije trebalo zabraniti. Ko zna čitati, pročitaće, ko ne zna, preskočiće", komentarisala je meštanka Vera.
I njen komšija Marinko razmišlja slično, iako dodaje da se radi o temi koja je uvek kontroverzna, kaže da svako zaslužuje da ima nadgrobni spomenik kakav želi.
"Mislim da neko ko se kopa u Hrvatskoj, može mu se pisati bilo kojim pismom, pa i ćirilicom", rekao je Marinko.
Do osamdesetih godina prošlog veka pravoslavni i katolici iz mesta sahranjivani su u odvojenim delovima starog groblja, a kada je napravljeno novo, podela više nije bilo. Groblje je zajedničko.
Meštanin Mojmir Marinković kaže da u njihovom mestu nikada nije bilo problema što se tiče korišćenja ćirilice;
Uvek smo bili zajedno. I dan danas, posle tog nesretnog rata smo u kafani zajedno, boćamo zajedno. Evo, baš pečemo rakiju ja i moj komšija“, kaže Marinković koji je „hrvatski branitelj“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala