- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Situacija na Bliskom istoku opasna zbog mogućnosti širenja sukoba

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Situacija na Bliskom istoku je opasna zbog mogućnosti širenja sukoba, zbog čega je važno da strane sada budu suzdržane i da u procesu rešavanja krize učestvuju oni koji imaju političku volju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Situacija je više nego zabrinjavajuća. Ona je potencijalno opasna zbog širenja i izlaska iz sadašnje zone arapsko-izraelskog sukoba“, rekao je Peskov za ruski Prvi kanal, komentarišući pozive da se izvedu napadi na Iran.
Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.
Isak Hercog - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
SVET
Izraelski predsednik sumnja da Iran stoji iza napada Hamasa
Iranska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
SVET
Iran: Stajaćemo uz Palestinu do njenog konačnog oslobođenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala