- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Kakav garant, takav i rezultat“: Lavrov o ulozi EU u Minskim sporazumima i situaciji na KiM

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Nastavak degradacije situacije na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost ruske strane, u tom regionu ponavlja se tužna istorija Minskih sporazuma oko Ukrajine, ocenio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u autorskom članku „Poštovanje principa Povelje UN u celini i međusobna povezanost – ključ međunarodnog mira i stabilnosti“.

„Ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tužna istorija Minskih sporazuma o Ukrajini koji su predviđali specijalan status republikama Donbasa i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada“, istakao je Lavrov.

U istom kontekstu, diplomata je naglasio da u ovom momentu Evropska unija „ne želi, pa i ne može da natera svoje kosovske štićenike da ispune dogovore Beograda i Prištine iz 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, koja ima posebna prava vezana za svoj jezik i tradiciju“.
Upoređujući situaciju sa istorijom oko Minskih sporazuma, Lavrov je skrenuo pažnju da je EU u oba slučaja bio garant dogovora.

„Sudeći po svemu, imaju istu sudbinu. Kakav 'garant', takav i rezultat“, poručio je ministar.

Pored toga, on je naveo da to što NATO isporučuje oružje Albancima na KiM i pomaže u stvaranju vojske „predstavlja grubo kršenje fundamentalne povelje Saveta bezbednosti UN 1244“.

Neophodno jačanje multipolarnosti

Lavrov je takođe ocenio da svetska zajednica ne želi da živi pod bilo čijim diktatom, već da ravnopravno postoji u okviru multipolarne arhitekture koju treba ojačati.
„Neophodno je obezbediti da se duh multipolarnosti koji je u temelju Povelje UN ovaploti u stvarnosti. Sve veći broj država Svetske zajednice teži jačanju suvereniteta i brani nacionalne interese, tradicije, kulturu i način života. Oni ne žele da žive pod bilo čijim diktatom, žele da gaje prijateljske odnose i trguju međusobno, kao i sa ostatkom sveta, ali na ravnopravnoj i uzajamnoj korisnoj osnovi, u okviru multipolarne arhitekture koja se objektivno formira“, naglasio je diplomata.
Ministar je istakao da je upravo takva atmosfera preovladala na sastancima najvišeg nivoa u okviru BRIKS-a, G20 i Istočnoazijskog foruma.
On je dodao da napori za reformu UN, koji moraju biti usmereni na uspostavljanje prvenstva međunarodnog prava, treba da privuku potencijal novih tipova organizacija koje bi odražavale interese „globalnog juga“.
Lavrov je podsetio da odgovornost za tekuću krizu u međunarodnim odnosima snosi manjina na Zapadu, koja sprovodi „agresivnu, usko sebičnu liniju“.

Svetski poredak treba da se zasniva na principima Povelje UN

Šef ruske diplomatije je, osvrćući se na govor ruskog predsednika Vladimira Putina na Valdajskom diskusionom klubu, istakao i da novi svetski poredak treba da bude izgrađen na čvrstim temeljima, a to su principi Povelje UN.
Prema njegovim rečima, samo u slučaju poštovanja normi međunarodnog prava, utvrđenih u osnivačkom dokumentu UN, „čovečanstvo će dobiti šansu da prebrodi štetno nasleđe unipolarne ere“.

„Koliko su svi spremni da shvate svoju i kolektivnu odgovornost za sudbinu sveta, pokazaće pripreme za predstojeći ‘Samit budućnosti’, koji se održava sledeće godine na incijativu generalnog sekretara UN“, poručio je Lavrov.

U nastavku pogledajte najnovije izdanje emisije Moj pogled na Rusiju:
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2023
SRBIJA
Stoltenberg: NATO spreman da očuva mir na Kosovu, nećemo dozvoliti da se vrati nasilje iz devedesetih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala