- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan namerava da razgovara sa Putinom o izraelsko-palestinskom sukobu

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Teheranu
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Teheranu - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da danas namerava da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o palestinsko-izraelskom sukobu.

„Sve dok budemo oklevali, naš region se neće izvući iz vrtloga krvi i suza. Juče sam imao niz telefonskih razgovora tim povodom, danas ću razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Nastavićemo sa tim razgovorima i raširićemo ih“, rekao je Erdogan na brifingu sa kancelarom Austrije u Ankari.

Kako je dodao, palestinsko-izraelski sukob neće se završiti za sedmicu ili dve.
„Veoma smo zabrinuti. Mislim da se sve ovo neće završiti za sedmicu ili 15 dana. Razgovaramo sa regionalnim i svetskim liderima. Razmišljamo o posredničkim naporima kako bismo zaustavili rat“, kazao je Erdogan.
Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Podsetimo, palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.
Zašto je Bliski istok opet zahvatio haos i kakve će biti njegove globalne posledice u novoj emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
RUSIJA
Putin o eskalaciji na Bliskom istoku: Snažan primer kraha američke politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala