- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Nemačke vlasti rehabilituju nacizam

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Bundestaga u Berlinu
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Stav nemačke Vlade po pitanju saradnje ukrajinskih nacionalista sa nemačkim nacistima tokom Drugog rata može se oceniti kao otvorena rehabilitacija nacizma kroz manipulaciju istorijskim činjenicama, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Povod za njen komentar je saopštenje Vlade Nemačke u listu „Junge Velt“ u kojem se navodi da Vlada osuđuje svaki oblik desničarskog ekstremizma, rasizam i antisemitizam, ali da nije spremna da tim rečima okarakteriše nacističkog kolaboracionistu Stepana Banderu, diviziju SS „Galičina“*, OUN*-UPA* (organizacije zabranjene u Rusiji) ili savremeni ukrajinski nacistički bataljon „Azov“**. Ističe se da je Vlada Nemačke na sva pitanja o širenju i ispoljavanju neofašizma u Ukrajini odgovorila da „nema podatke“ o tome.
„Tako danas izgleda otvorena rehabilitacija nacizma – kroz manipulaciju istorijskim podacima, otvorenu zamenu pojmova, prećutkivanje i negiranje odredbi Nirnberške presude, a zatim, kao rezultat toga, naoružavanje neonacista u Ukrajini. Nisam sigurna da je moguće popuniti praznine u obrazovanju vladajuće nemačke elite“, napisala je Zaharova na Telegramu.
Podsećanja radi, nemačka ambasadorka u Kanadi Sabina Šparvaser prisustvovala je incidentu u kanadskom parlament, kada je ukrajinski ratni veteran Vafen SS-a dočekan ovacijama. I ona je zdušno sa kanadskim parlamentarcima aplaudirala pripadniku zloglasne nacističke jedinice, a nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pravda se da ona nije znala njegovu prošlost.
* Ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji.
** Teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.
Gomila salutira nacističkim pozdravom na proameričkom mitingu njujorškom Medison skver gardenu 20. februara 1939. - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
SVET
Kako je Južna Amerika postala utočište za ozloglašene naciste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala