- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija, SAD i EU mogu da sarađuju na normalizaciji odnosa Jerevana i Bakua

© Sputnik / Grigoriй Pečorin / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjaci prate izbeglice iz Karabaha
Ruski mirovnjaci prate izbeglice iz Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Rusija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija mogu zajedno da rade na normalizaciji odnosa između Jerevana i Bakua ako Vašington i Brisel ne budu predstavljali rezultate Moskve kao svoje, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Galuzin.
„Mogu. Ali uz razumevanje da Evropska unija i SAD neće prisvajati naše rezultate i predstavljati ih kao svoje, već će svoje delovanje uklapati u modalitete jermensko-azerbejdžanskog regulisanja koji su već razrađeni među stranama uz posredovanje Rusije“, objasnio je Galuzin u intervjuu za RBK.
„Upravo iz tog ugla pristupamo kontaktima sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama po ovom pitanju“, dodao je on.
On je dodao da Rusija očekuje da će Jermenija adekvatno proceniti značaj bilateralnog partnerstva i polaziti, pre svega, od onih čvrstih, viševekovnih veza koje spajaju narode Rusije i Jermenije.
Prema njegovim rečima, dijalog između Rusije, Azerbejdžana i Jermenije o rešavanju jermensko-azerbejdžanskog konflikta nije prekinut.
„Nadamo se da će ti kontakti biti nastavljeni“, konstatovao je on.
Takođe je istakao da Moskva smatra da je pristupanje Jerevana Rimskom statutu apsolutno neprijateljski korak.
„Ovde ne vidim mesta za dijalog“, ocenio je Galuzin.
Kako je naveo, Moskva ne može ozbiljno da shvati ideju Jerevana da zaključi sporazum za rešenje pitanja posle ratifikacije Rimskog statuta.
„Očekivali smo da će se Jermenija uzdržati od takvog koraka. Ista ta pravila Međunarodnog krivičnog suda omogućavaju da je za one zemlje, koje iz nekog razloga nisu potpisnice Rimskog statuta, sasvim moguće obratiti se uslugama ovog suda, čak i bez ratifikacije Rimskog statuta. U ovoj paradigmi, ne vidim nikakvu mogućnost da se predlog Jermenije shvati ozbiljno“, rekao je Galuzin.

O ruskoj mirovnoj misiji

Misija ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno Karabahu ostaje tražena i nastaviće da bude potrebna, ali će pitanje modaliteta njenog prisustva biti rešeno između Moskve i Bakua preko uspostavljenih kanala, ocenio je on.
„Prvo, ostaje pitanje da se oni stanovnici Karabaha koji su tamo ostali osećaju mirno. Ne može se isključiti mogućnost da će neki od onih koji su danas napustili Karabah u nekoj fazi odlučiti da se vrate. A prisustvo mirovnjaka će za ove ljude postati dodatni faktor smirenosti. Tako da ne bih rekao da su se aktivnosti ruskog mirovnog kontingenta u Karabahu iscrpile“, objasnio je Galuzin.
Kako trenutnu situaciju u Nagorno Karabahu komentariše glavna urednica Sputnjika, pogledajte u emisiji „Moj pogled na Rusiju“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala