- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Predstava "Žensko srce u šinjelu" izvedena u Pekingu

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/ Privatna arhiva i Dragan JereminovPredstava "Žensko srce u šinjelu“ odigrana u Srpskom kulturnom centru "Ivo Andrić“ u Pekingu
Predstava Žensko srce u šinjelu“ odigrana u Srpskom kulturnom centru Ivo Andrić“ u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Predstava "Žensko srce u šinjelu“ u režiji Mirjane Karanović i po tekstu Mihajla Vitezovića odigrana je pred ispunjenim gledalištem Srpskog kulturnog centra "Ivo Andrić“ u Pekingu, saopštili su danas organizatori.
"Ne može se rečima opisati koliko je bilo veličanstveno, dostojanstveno, sa koliko poštovanja i ljubavi smo primljene od strane publike", navela je glumica Vesna Šašić Paštrović.
"Žensko srce u šinjelu" je prva predstava izvedena u centru "Ivo Andrić", a u njoj Šašić Paštrović, Nina Grahovac i Jovana Petronijević igraju heroine Prvog svetskog rata Nadeždu Petrović, Milunku Savić i Floru Sends.
Izvođenju su u subotu prisustvovali ambasadorka Srbije Maja Stefanović, vojni izaslanik Slobodan Novaković, predstavnici kineskog ministarstva kulture, studenti Katedre za srpski jezik u Pekingu, kineski glumci, kao i brojni ljubitelji srpske kulture i istorije.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/ Privatna arhiva i Dragan JereminovVesna Šašić Paštrović, Nina Grahovac i Jovana Petronijević igraju heroine Prvog svetskog rata Nadeždu Petrović, Milunku Savić i Floru Sends u predstavi "Žensko srce u šinjelu“.
Vesna Šašić Paštrović, Nina Grahovac i Jovana Petronijević igraju heroine Prvog svetskog rata Nadeždu Petrović, Milunku Savić i Floru Sends u predstavi Žensko srce u šinjelu“. - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Vesna Šašić Paštrović, Nina Grahovac i Jovana Petronijević igraju heroine Prvog svetskog rata Nadeždu Petrović, Milunku Savić i Floru Sends u predstavi "Žensko srce u šinjelu“.
"Nakon predstave, dugo smo razgovarale sa publikom. Srećne smo. Ponosne. Bilo je zaista veličanstveno. Nema čoveka koji je nakon naše izvedbe bio ravnodušan. Sudbine ove tri hrabre žene dirnule su ne samo naše sunarodnike, nego i Kineze", navela je Šašić Paštrović.
Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama predstava je stigla do Pekinga, nakon što je premijerno izvedena 2018. godine, od kada je odigrana 58 puta širom Srbije i Republike Srpske.
Nakon gostovanja u Pekingu "Žensko srce u šinjelu" imaće 14 izvođenja u okviru kulturne razmene u regionu - u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i u Republici Srpskoj, kaže se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala