- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Poplave u indijskim Himalajima odnele 74 života, nestala 101 osoba

© AP Photo / Anupam NathVozilo zaglavljeno u mulju nakon poplava u Indiji
Vozilo zaglavljeno u mulju nakon poplava u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Broj poginulih u bujičnim poplave izazvanih izlivanjem glečerskog jezera u indijskim Himalajima danas je povećan na 74, a 101 osoba vodi se kao nestala, saopštile su lokalne vlasti.
Prethodnih dana u toj oblasti na severoistoku Indije padala je jaka kiša zbog čega je porastao vodostaj u glečerskom jezeru, usled čega je popustila brana, a voda iz jezera se izlila uskom dolinom prema naseljenim mestima uništivši okolna sela i grad Rangpo, oko 50 kilometara južno od Gangtoka, glavnog grada države Sikim, preneo je Rojters.
Najviši rukovodilac u državi Sikim Vidžai Bušan Patak, izjavio je za Rojters da su spasioci pronašli nizvodno, u državi Zapadni Bengal, 25 tela, među njima i tela osam pripadnika vojske.
On je rekao da se 101 osoba još vodi kao nestala u najnovijoj u nizu prirodnih katastrofa izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama na području Himalaja.
Među nestalima je i 14 pripadnika vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Indije i navelo da potragu za preživelima dodatno otežavaju oštećeni putevi, loše komunikacione veze i nepovoljni vremenski uslovi.
Lokalno stanovništvo pokušava da pomogne u čišćenju mulja i delova srušenih objekata koji su ostali iza ove katastrofe, jedne od najgorih u poslednji 50-ak godina u udaljenom regionu na jugoistoku Indije.
Poplave u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
MULTIMEDIJA
U poplavama na Himalajima najmanje 40 stradalih, ugroženo 22.000 stanovnika /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala