- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici stvorili veoma redak oblik zlata koji se ne pojavljuje u prirodi

© Fotolia / BDRMGBRZlatne čestice
Zlatne čestice - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Naučnici sa američkih univerziteta Stanford, Kalifornija i Berkli, kao i Univerziteta MekGil u Kanadi postigli su izvanredan napredak u oblasti hemije. Uspešno su stvorili i stabilizovali retki jon zlata, poznat kao Au2+, koji se uobičajeno ne nalazi u prirodi.
Njihovo otkriće obećava otvaranje mnoštva novih mogućnosti za primenu ovog retkog oblika zlata.
Atomi zlata poznati su po svojim gustim jezgrima punim protona, što rezultuje snažnim pozitivnim nabojem koji u velikoj meri privlači elektrone koji kruže oko njih. Ova jedinstvena karakteristika, pod uticajem principa specijalne teorije relativnosti, čini određene konfiguracije elektrona povoljnijim od drugih. Naime, to takođe čini gubitak jednog ili tri elektrona verovatnijim od gubitka dva.

Otkriće u vidu neočekivanog ishoda istraživanja magnetnih poluprovodnika

Međutim, naučnici su postigli upravo to hvatanjem jona zlata unutar kristalnog materijala poznatog kao halogenid perovskit, čije su primena raznovrsne i široko rasprostranjene, od solarnih panela do elektronskih uređaja. Precizan raspored elemenata unutar kristalne matrice služio je za stabilizaciju formiranih Au2+ jona, efikasno čuvajući njihovo različito stanje. Njihovo revolucionarno istraživanje objavljeno je u časopisu „Nejčr hemistri“.
Hemičar Kurt Lindkvist sa Univerziteta Prinston (bivši Stanford) naglasio je privlačnost halogenih perovskita za niz svakodnevnih primena.
„Halidni perovskiti imaju zaista atraktivna svojstva za mnoge svakodnevne primene, pa smo nastojali da proširimo tu porodicu materijala. Au2+ perovskit bez presedana mogao bi otvoriti neke intrigantne nove puteve“, smatra Lindkvist.
Otkriće Au2+ perovskita bio je neočekivani rezultat istraživanja magnetnih poluprovodnika i njihovog potencijala da poboljšaju elektronske uređaje. Mešavina je uključivala so cezijum hlorida, Au3+ hlorid, vodu, hlorovodoničnu kiselinu i malo vitamina C.

Stvaranje za samo pet minuta

„U laboratoriji možemo napraviti ovaj materijal koristeći vrlo jednostavne sastojke za oko pet minuta na sobnoj temperaturi. Na kraju dobijamo prah koji je veoma tamno zelen, skoro crn, i iznenađujuće je težak zbog zlata koje sadrži“, pojašnjava Lindkvist.
Dodatak vitamina C omogućio je transformaciju Au3+ jona u Au2+ jone, doniranjem elektrona. Rigorozne analize su potvrdile uspešnu proizvodnju ovog retkog stanja zlata u stabilnom obliku.
Privlačnost zlata prevazilazi njegovu prepoznatljivu boju; to je fleksibilan element koji je otporan na hemijske reakcije, zadržavajući svoj sjaj tokom vremena. Sa ovim novootkrivenim stabilnim oblikom Au2+, naučnici su sada spremni da istraže njegova optička i elektronska svojstva, koja bi potencijalno mogla biti fino prilagođena za aplikacije u elektronici, ali i drugim oblastima.
„Bilo je pravo iznenađenje da smo uspeli da sintetišemo stabilan materijal koji sadrži Au2+. U početku nisam ni verovala u to. Uzbuđeni smo što možemo da istražimo šta bi Au2+ perovskit mogao da uradi“, izjavila je hemičarka Hemamala Karunadasa sa Univerziteta Stanford, prenosi Sajens alert.
Morska dubina - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misteriozno „zlatno jaje“ otkriveno na dnu mora /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala