- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

I astronauti nose „Pradu“ – nova moda stigla u svemir /foto/

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Astronaut
Astronaut - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Pri pomisli na astronaute i njihova svemirska odela, jedna stvar teško da će vam pasti na pamet – visoka moda. Međutim, astronauti koji će putovati na buduće misije NASA nosiće specijalna odela - koje potpisuje ni manje ni više nego dizajnerski tim „Prada“.
Kako je najavila kompanija „Aksiom Spejs“, italijanska modna kuća će sa njima sarađivati na dizajnu svemirskih odela za misiju na Mesec, koja je zakazana za 2025. godinu. Oni naglašavaju da će „Prada“ u projekat uneti svoju modnu stručnost i znanje o materijalima i proizvodnji.
„„Pradin“ progresivni etos za čovečanstvo proširio se na njegovu želju za avanturom i hrabrim novim horizontima – svemirom“, rekao je Lorenco Berteli, direktor marketinga grupe „Prada“. „Naše decenije eksperimentisanja, najsavremenije tehnologije i dizajnerskog znanja – koje su započele 90-ih godina sa Lunom Rosom koja se takmičila na Kupu Amerike – sada će biti primenjene na dizajn svemirskog odela za misije „Artemis“. To je istinska proslava moći ljudske kreativnosti i inovacija za unapređenje civilizacije“.
„Prada“ ima značajno iskustvo sa različitim vrstama kompozitnih tkanina i možda bi zapravo mogla da da neke stvarne tehničke doprinose spoljašnjim slojevima novog svemirskog odela, rekao je za Bi-Bi-Si profesor Džefri Hofman, koji je leteo na pet misija NASA i izveo četiri svemirske šetnje.
On je dodao da će svemirska odeljenja imati funkcionalnu, a ne toliko modnu ulogu.
Podsećanja radi, „Aksiom“ je ranije ove godine predstavio svoje svemirsko odelo za predstojeću misiju „Artemis“. Njihov koncept odela težio je 55 kilograma i odgovarao je ženskim astronautima, a u izradi su koristili inovativne tehnologije i dizajn. Međutim, očigledno je da su odlučili da ta odela treba još malo unaprediti, preneo je „Zimo“.
Uostalom, koja će modna kuća moći da se pohvali da je imala „modnu reviju na Mesecu”? Sudeći po ovoj saradnji - samo „Prada“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala