- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dani Ermitaža u Srbiji: Sjaj ruske umetnosti od fresaka i ćilima do omiljenog porcelana ruskih careva

© Foto : PRES SLUŽBA DANA ERMITAŽA U SRBIJIErmitaž
Ermitaž - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Beograd će prvi put u istoriji biti domaćin Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije koja će biti održana od 24. do 29. oktobra. Ovaj kulturni događaj od međunarodnog značaja organizuje čuveni ruski muzej is Sankt Peterburga, jedan od najvećih na svetu, Ministarstvo kulture Srbije i kompanije „Gasprom njeft“.
Slavni sanktpeterburški muzej, koji je osnovala Katarina Velika, čuva više od 3 miliona spomenika kulture različitih epoha i naroda: od antičkih vremena do danas, od Antike i Starog istoka do Zapadne Evrope i Rusije.
Za srpske posetioce pripremljen je izuzetan program, pre svega dve velike izložbe koje se realizuju u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije. Reč je o postavci „Nevidljiva umetnost“ koja, između ostalog, krši glavno pravilo muzeja koje zabranjuje diranje eksponata, budući da će to na ovoj izložbi biti dozvoljeno, pa čak i obavezno.Tako će posetioci moći ne samo da pogledaju nego i da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža.
© Foto : PRES SLUŽBA DANA ERMITAŽA U SRBIJIReljef, Dani Ermitaža u Beogradu
Reljef, Dani Ermitaža u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Reljef, Dani Ermitaža u Beogradu
Druga izložba nosi naziv „Carski porcelan” i nudi odgovore na pitanja kako je izgledala omiljena šoljica ruske carice Jelisavete Petrovne, na kakvim tanjirima je serviran desert Aleksandru I, zašto je Nikolaj I najviše voleo Gotski servis, ali i koje su posuđe koristili ruski carevi na svadbenim banketima i tokom morskih putovanja na jahti "Deržava". Na ovoj postavci saznaćemo i zašto je Rafaelovski servis pravljen čitavih dvadeset godina. Obe izložbe u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene za publiku od 24. oktobra do 24. novembra 2023. godine.
Povodom 100-godišnjice srpskog baleta, koja se obeležava cele ovegodine,sanktpeterburški Balet Jakobsona izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra. Reč je o jednoj od najstarijih baletskih kompanija u Rusiji i Sankt Peterburgu, čija istorija traje više od pola vekaa koja je najviše umetničke domete ostvarila pod vođstvom koreografskog maga Leonida Jakobsona. Dela ovog lenjingradskog majstora minijature koji je stvorio posebnu plesnu formu, u različito vreme izvodile su svetske baletske zvezde poput Mihaila Barišnjikova, Ale Osipenko, Maje Pliseckaje.
Pored nastupa čuvenog teatra, 28. oktobra u Narodnom pozorištu biće održan i koncert narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela. Svetski poznati ruski bariton koji se proslavio ulogama Onjegina, Rodriga, Figara, Magbeta, zajedno sa trupom Marijinskog teatra tokom karijere uspeo je da osvoji prestižne operske scene kao što su Kovent Garden, La Skala, Metropoliten, Dojče opera.
Pored izložbi i koncerata u sklopu manifestacije planirane su i filmske projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci: za srpsku publiku premijerno će biti prikazani filmovi„Imperatorke” i „Petar I. Poslednji car i prvi imperator”.
Posetioce Dana Ermitaža očekuju i master klase, seminari i okrugli stolovi. Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće 25. oktobra javno predavanje „Peterburški mostovi kulture” na Univerzitetu u Beogradu, a u Beogradu i Novom Sadu biće održana i ruskosrpska naučna arheološka konferencija.
© Foto : PRES SLUŽBA DANA ERMITAŽA U SRBIJIDani Ermitaža u Beogradu, carski porcelan
Dani Ermitaža u Beogradu, carski porcelan - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Dani Ermitaža u Beogradu, carski porcelan

Čuvamo tradiciju, poštujemo različitost

Da su Dani Ermizaža izuzetno važan kulturni događaj potvrdila je i ministarka kulture Maja Gojković koja je kazala da su oni priznanje za našu kulturnu diplomatiju i potvrda da kao država zavređujemo značajno mesto na međunarodnoj umetničkoj sceni.
„Kroz istoriju smo pokazali da kao narod umemo da čuvamo svoju tradiciju ali i da poštujemo različitost. Kultura nam pomaže da se bolje upoznamo i povežemo sa drugim narodima kako bismo nastavili da negujemo kulturno blago koje imamo, a uporedo razvijali savremeno stvaralaštvo za buduće naraštaje. To potvrđujemo i kao domaćini ove važne manifestacije koja će posetiocima naših najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu i Novom Sadu približiti bogatstvo Ermitaža i rusku umetnost“, istakla je ministarka Gojković.
Mihail Piotrovski, generalni direktor Ermitaža izjavio je da je Srbija prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi u kojoj Ermitaž pokreće sveobuhvatan program svog prisustva i da su Dani Ermitaža samo početak dugoročnog delovanja ovog muzeja u regionu.
„U složenoj međunarodnoj situaciji, format Dana Ermitaža omogućava nam da nastavimo punopravni kulturni dijalog između prijateljskih zemalja i razmenjujemo naučna iskustva i nova otkrića u oblasti nauke i umetnosti. Pravimo prvi i veoma važan korak u razvoju naših projekata u Srbiji. Razmere Dana Ermitaža govore o ozbiljnosti naših planova“.
© FotoBalet Jakobson, Dani Ermitaža u Beogradu
Balet Jakobson, Dani Ermitaža u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Balet Jakobson, Dani Ermitaža u Beogradu
Preduslov za održavanje prvih Dana Ermitaža u Srbiji bilo je potpisivanje 2023. godine sporazuma o saradnji u oblasti jačanja kulturno-istorijskih veza Rusije i Srbije između kompanije „Gasprom njeft“ i Ermitaža. Program partnerstva obuhvata podršku rusko-srpskoj arheološkoj ekspediciji, održavanje Dana Ermitaža u Srbiji na godišnjem nivou, organizovanje izložbi i naučnih konferencija, kao i zajedničke projekte za očuvanje lokaliteta istorijskog nasleđa.
Jun Fose - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
KULTURA
Prvi put je favorit i dobio nagradu: Ko je Jun Fose – postmodernista ovenčan Nobelom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala