- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višenamenski lovac Su-30SM Oružanih snaga Rusije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska avijacija gađala ukrajinska uporišta i skladište municije kod Kupjanska

Pratite nas
Nastavlja se specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini i Donbasu. Ruski PVO sistemi oborili su tri rakete „točka U“ iznad Belgorodske oblasti i jednu S-200 koju je ukrajinska vojska nameravala da ispali na Krim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Takođe je oboren ukrajinski Su-25 i 38 dronova, 7 „hajmarsa“ i 4 protivradarske rakete „harm“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:43 08.10.2023
Ukrajinska vojska priprema se za odbranu Kupjanska
Komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema grad Kupjansk za odbranu, ukrajinska ofanziva na okolnoj teritoriji i na prilazima gradu je završena, rekao je Sputnjiku komandant odreda „Bars 9“ vojne grupe „Zapad“.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage ne preduzimaju ofanzivna dejstva, a na tom području više nema civila.
Komandant je precizirao da su uz pomoć vazdušnog izviđanja uočene osmatračnice ukrajinskih snaga u stambenim zgradama i mesta za lansiranje bespilotnih letelica i dronova-kamikaza.
„Protivnik pokušava da se učvrsti, da gradi i dograđuje, priprema se za odbranu“, rekao je komandant i dodao da ruska vojska uništava ukrajinske položaje tamo gde uoči pokušaje učvršćivanja.
On je dodao da je ruska avijacija izvela napad na mrežu uporišta Oružanih snaga Ukrajine i uništila skladište municije na prilazu Kupjansku.
16:14 08.10.2023
London i Vašington vrše pritisak na EU da primi Ukrajinu u članstvo
Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države podstiču Evropsku uniju da primi Ukrajinu u člastvo, kako bi joj omogućila dodatne finansije, piše list „Telegraf“ pozivajući se na diplomatske izvore.
Prema navodima lista, Vašington i London insistiraju na proširenju EU na istok zbog neodlučne kontraofanzive Kijeva.
14:44 08.10.2023
14:29 08.10.2023
Stanovnici Snigirjovke u delu Hersonske oblasti pod kontrolom ukrajinskih snaga saopštili su da su neonacisti „Desnog sektora“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) ubili 22 osobe zbog njihovih proruskih stavova, izjavio je za Sputnjik pripadnih ruskih snaga bezbednosti.
12:36 08.10.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
U kupjanskom pravcu odbijeno je devet protivnapada ukrajinskih snaga kod naselja Novosjolovsko i Makejevka u LNR i Orljanka u Harkovskoj oblasti. Gubici protivnika u ovom pravcu iznose do 170 ukrjainskih vojnika, tenk, dva oklopna vozila i tri kamioneta;
Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i radarska stanica američke proizvodnje AN/TPKu-50;
Na krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada ukrajinskih jurišnih grupa 63. mehanizovane brigade i 12. brigade specijalne namene „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u LNR i DNR;
Na donjeckom pravcu jedinice grupe snaga „Jug“ odbile su dva napada jurišnih grupa kod Andrejevke i Neveljskog u DNR. Kod Andrejevke i Kurdjumovke sprečeno je dejstvo dve diverzantske grupe ukrajinskih snaga;
Kod naselja Tonjenko u DNR uništen je punkt za upravljanje bespilotnim letelicama ukrajinskih snaga;
Kod Novgorodskog u DNR uništeno je skladište municije 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, a kod mesta Stupočki uništena je radarska stanica AN/TPKu-50. U ovom delu fronta ubijeno je do 165 ukrajinskih vojnika, a uništine dva oklopna vozila i tri kamioneta, kao i artiljerijsko oruđe M777;
Na južnodonjeckom pravcu grupa „Istok“ odbila je dva napada jurišnih grupa 127. brigade teritorijalne odbrane u Zaporoškoj oblasti. Ubijeno je više od 185 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva oklopna vozila, četiri automobila i haubica D-20;
Kod naselja Zolota Njiva u DNR uništen je punkt za upravljanje dronovima Oružanih snaga Ukrajine;
Na zaporoškom pravcu ubijeno je do 30 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva automobila i haubica M119;
Na hersonskom pravcu ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva automobila i haubica D-20. Kod naselja Kostirka uništeno je skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Ruske snage su kod naselja Peresečno u Harkovskoj oblasti uništile lanser raketnog sistema „točka U“;
U Nikolajevskoj oblasti Ukrajine uništen je samohodni raketni sistem S-300;
Ruski PVO sistemi su u prethodna 24 časa presreli tri taktičke rakete „točka U“ i dve modifikovane rakete sistema S-200;
Tokom prethodnog dana ruska vojska uništila je i neutralisala 25 dronova u različitim oblastima.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 487 aviona, 250 helikoptera, 7.635 bespilotnih letelica, 441 protivvazdušni raketni sistem, 12.415 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.161 vozila za raketne sisteme, 6.685 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 13.934 jedinice specijalnih vojnih vozila.
11:24 08.10.2023
Italijanski ministar: Mogućnost pomoći Ukrajini vremenom se smanjuje
Mogućnost da se pomogne Kijevu vremenom se smanjuje zbog ograničenih resursa, sukob dostiže tačku u kojoj je njegovo rešavanje vojnim dejstvima nemoguće, smatra italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.
Prema njegovim rečima, italijanska vlada će nastaviti da podržava Kijev „uz određena ograničenja zbog sukoba koji traje više od godinu i po dana“.
„Što više vremena prolazi, sve više se smanjuje mogućnost da se Ukrajini pomogne resursima koji nisu neograničeni. Ovo nije politički izbor, već banalno rezonovanje. Otprilike isto kao kada kod kuće ponestaju zalihe hrane“, rekao je ministar za list „Korijere dela sera“.
Krozeto je pretpostavio da će osmi paket vojne pomoći Ukrajini biti gotov „do decembra“. On još treba da bude „sastavljen u dijalogu između Ukrajine i tehničkih stručnjaka Ministarstva odbrane“.
Ministar je napomenuo da situacija unutar sukoba postaje kao gangrena.
„Kijevu je veoma teško da povrati izgubljene položaje. Svedoci smo nemogućnosti rešavanja sukoba na zemlji. Stoga nastavljamo da pomažemo, ali svakim danom analiziramo povoljnije taktike za izgradnju stolova za dijalog i postizanje mira... “, istakao je ministar.
11:18 08.10.2023
Palestinci slave na uništenom izraelskom tenku u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2023
RUSIJA
DNR: U izraelsko-palestinskom sukobu moglo bi se upotebljavati oružje isporučeno Ukrajini
11:18 08.10.2023
Kijevske snage su tokom proteklog dana ispalile oko 30 granata i raketa na naselja u Belgorodskoj oblasti. U protekla 24 časa, ukrajinska vojska gađala je selo Urazovo sa osam raketa iz sistema „grad“. Poginuo je jedan civil, dok je oštećeno 14 domaćinstava, preduzeće, kao i društveni objekat i tri automobila, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
On je dodao da je na sela Soncevka, Petrovka i Krasni Hutor u Belgorodskom okrugu ispaljeno 12 artiljerijskih granata. U Krasnojaruškom okrugu jedna artiljerijska granata ispaljena je na periferiji sela Vjazovo. U Šebekinskom okrugu, selo Lenjinski i selo Sereda granatirani su sedan puta iz minobacača.
10:12 08.10.2023
Bez Rusije se ništa ne može rešiti
Strane mogu da razgovaraju o čemu god žele, ali ne mogu ništa da odluče bez učešća Rusije, izjavio je predsednik komisije za zaštitu suvereniteta Rusije Saveta Federacije Andrej Klimov, komentarišući medijske izveštaje o planiranom sastanku o Ukrajini u Istanbulu.

„Što se tiče informacija koje su se prvo pojavile u Sjedinjenim Američkim Državama o forumu o Ukrajini, ovo nije prvi takav forum. Postoje razni predlozi: turski, kineski. Nema potrebe fokusirati se na to da će se sastanak održati baš u Turskoj. Može se razgovarati o čemu god, ali ništa se ne može odlučivati bez Rusije. Od toga ćemo polaziti“, rekao je Klimov ruskim novinarima tokom posete Ankari.

Ranije je agencija Blumberg javila da Turska priprema novi međunarodni sastanak o Ukrajini u oktobru. On bi trebalo da se navodno održi u Istanbulu, ali na njega nije pozvana Rusija.
09:39 08.10.2023
Ukrajinske snage su tokom noći ispalile 46 granata na Novu Kahovku, Aljoške i okolna sela u Hersonskoj oblasti. U napadima je ranjen jedan civil, saopštili su u hitnim službama regiona.
Na gradove i sela na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti je u protekla 24 časa ispaljeno oko 120 raketa i granata.
09:16 08.10.2023
Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su kod ostrva Aleksejevski kod Hersona mesto koncentrisanja ukrajinskih snaga, saopštili su u hitnim službama regiona.
U ostrvskoj zoni uništen je raketni sistem „grad“, a na kahovskom pravcu – privremena baza jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine.
09:02 08.10.2023
Energodar i nekoliko sela Zaporoške oblasti ostali su bez struje zbog havarije na podstanici, u toku je remont, saopštile su vlasti grada.
U saopštenju se dodaje da će snabdevanje električnom energijom biti obnovljeno u najskorije vreme.
07:21 08.10.2023
Avijacija ruske grupe „Jug“ izvela je raketne i bombaške napade na komandno-osmatračke punktove dve ukrajinske brigade u DNR, a artiljerija je pogodila stanicu za elektronsko ratovanje i tri punkta za upravljanje dronovima, izjavio je načelnik pres centra grupe Vadim Astafjev za Sputnjik.
On je dodao da je jurišna avijacija takođe gađala koncentrisanje ljudstva i tehnike ukrajinskih snaga kod Belogorovske, Spornog, Vesjolog, Bogdanovke, Andrejevke, Kleščejevke, Avdejevke i Marjinke.
Astavjev je naveo da su tokom kontrabaterijske borbe ruske snage uništile artiljerijsko oruđe američke proizvodnje M777 kalibra 155 mm, haubicu D-30 i četiri minobacača kalibra 120 milimetara na položajima Oružanih snaga Ukrajine.
07:18 08.10.2023
Tokom noći u gradu Hersonu, koji kontrolišu kijevske trupe, odjeknule su eksplozije, javili su ukrajinski mediji.
07:17 08.10.2023
Ukrajinske snage su u protekla 24 sata granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike 28 puta, ispalivši 93 jedinice municije, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
Gađana su četiri naselja DNR: Gorlovka, Goljmovski, Jasinovatski okrug i Donjeck.
07:15 08.10.2023
Udarni helikopteri Ka-52, Mi-28 i avioni jurišne avijacije Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije u protekla 24 sata izveli su 12 raketno-bombaških napada na koncentrisanja ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.
On je dodao da je i tokom kontrabaterijske borbe grupa uništila dva samohodna artiljerijska oruđa 2S1 „gvozdika“, haubicu D-30 i samohodnu artiljerijsku jedinicu haubicu „krab“ poljske proizvodnje kod Makejevke, Zapadne, Lozove i Olgovke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala