- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zašto je teško pobediti Novaka?

© AP Photo / Manu FernandezNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2023
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, skoro svaki segment u svojoj igri doveo je do savršenstva, međutim ukoliko pitate nekoga od njegovih kolega dve stvari se posebno ističu kod srpskog asa. Mentalna snaga i defanziva prema mišljenju Holgera Runea, Romana Safijulina, Lorenca Musetija i Kaspera Ruda Novaka čine teškim protivnikom.
Ugledni list „Atletik“ zanimao se za to šta Novaka Đokovića čini teškim protivnikom. Protiv srpskog asa pozitivan skor ima veoma mali broj igrača, a oni koji ga nemaju pokušali su da objasne zašto je to tako.
Jedan od retkih sa pozitivnim skorom je Holger Rune koji je u tri međusobna duela Novaka savladao dva puta međutim kako je istakao sa srpskim asom je uvek teško zbog njegove mentalne snage.
„Novakov mentalni sklop ga čini teškim protivnikom. Čak i ako igraš neke dobre poene, osećaj je kao da mu uopšte nisi naškodio. Tu je u svakom poenu, često igra svoj najbolji tenis u svakom poenu, ulaže napor. Možda zvuči jednostavno to da daješ sve od sebe u svakom trenutku, ali u žaru borbe, to nije jednostavno. Impresivno je to videti“, rekao je Rune.
O mentalnoj jačii govorio je i Roman Safijulin koji je samo jednom igrao protiv Đokovića kada je srpski as bio ubedljiv.
„Mentalno je na višem nivou, to je to. Kada vidiš kako se priprema pre meča, drugačija je energija kada izađe na teren. Moraš da budeš na 120 ili 150 posto sve vreme protiv njega, u pet setova. Ako padneš pet posto, on te obori“, rekao je ruski teniser.
Novak ove sezone nema puno poraza, ali Lorenco Museti uspeo je da mu nanese jedan u Monte Karlu. U tom meču, ali i inače protiv Novaka teško mu je da se izbori sa perfektnim tajmingom srpskog asa.
„Tajming na udarcima verovatno je najbolji koji sam ikada video. Neverovatno je, pogotovo kako riternira. Kao da minutima ranije zna gde ćeš da serviraš. Ako bih morao da odaberem jednu stvar, bio bi to tajming, pogotovo na bekhendu, nikad ne kasni, to je stvarno nerealno“, istakao je Italijan.
Način na koji se Đoković brani tokom meča najviše impresionira Kaspera Ruda.
„Mislim da je defanzivu u tenisu podigao na viši nivo. To kako se kreće, kako je u stanju da napade iz kontre daleko iza linije ili kada je izbačen na jednu stranu. Jednostavno je vrlo teško napraviti viner protiv njega, stiže na lopte na koje misliš da ne može. Pri tom, izuzetno dobro čita igru, pogađa gde ćeš poslati loptu, a ako i ne pogodi, ipak je stigne“, objasnio je Norvežanin.
Dok navedeni Novakovi protivnici skupljaju poene na azijskoj turneji, srpski as priprema se za samu završnicu. Najpre će igrati na Mastersu u Parizu, zatim u Torinu, a sezonu će zavšiti sa reprezentacijom Srbije na Dejvis kupu.
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2023
SPORT
Kraj za Lajovića – Mađar mu presudio u Šangaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala