- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Za njih je Everest patuljak: Pet najviših planina u Sunčevom sistemu /foto/

© AP Photo / Niranjan ShresthaMont Everest
Mont Everest - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
Pratite nas
Mont Everest je sa svojih 8.848 metara najviši planinski vrh na Zemlji. Međutim, i širom Sunčevog sistema nalaze se planine u odnosu na koje Everest liči na patuljka.
Jedna od njih je čak 2,5 puta viša od Everesta i predstavlja vulkanski vrh.

Olimp

Iako je planeta Mars druga najmanja planeta u Sunčevom sistemu po prečniku, na njemu se nalazi vulkanski šiljak čija visina prema podacima Nase iznosi oko 25 km, dok njegova površina zauzima prostor veličine Italije ili Filipina. U regiji Tarsis se nalaze još tri velika vulkana, i svi oni su poznati po tome da su 10 do 100 puta veći od onih na planeti Zemlji.
Naučnici objašnjavaju da je ovo moguće jer na Marsu ne postoje tektonske ploče koje bi „odvukle“ vulkan od njegovog žarišta. Drugim rečima, kako se ne pomeraju sa mesta, oni rastu i dostižu gigantske razmere.

Reasilvija

Na asteroidu Vesti, jednom od najvećih u asteroidnom pojasu, u centralnom delu kratera širokog oko 500 km nalazi se planina Reasilvija. Asteroid je bio predmet pomnog proučavanja letelice „Zora“, i tada su naučnici došli do zaključka da je najverovatnije nastala kao posledica udara nekog drugog svemirskog objekta o površinu Veste.
Mnogi ovaj planinski masiv nazivaju i najvišim, međutim, kako je i sa najsavremenijom tehnikom jako teško odrediti pravu visinu uzvišenja na drugim planetama, Reasilvija se prema najnovijim podacima nalazi na drugom mestu jer je Olimp nadvisuje za nekoliko stotina metara.

Ekvatorijalni greben Japeta

Prirodni satelit Jupitera, Japet je neobičan po svojoj boji i po izgledu, ali i po još jednoj stvari. U pitanju je njegov ekvatorijalni greben. Baš na njemu se nalazi nekoliko vrhova koji premašuju 19 km.
Nije tačno poznato kako je greben nastao, niti njegovi vrhovi, ali je jedna od pretpostavki da Japet predstavlja ostatke nekog prstena koji se urušio.

Astrej

Jedna o planina iz regije Tarsis na Marsu, u blizini Olimpa je i Astrej.
Interesantno je da je njega prvi put primetila letelica „Mariner“ 1971. godine i da je nazvana Severna tačka. Razlog: pojavila se kao tačka u prašnjavoj oluji prilikom fotografisanja, tek kasniji snimci su otkrili da se radi o još jednom vulkanu i da je visoka nešto malo preko 18 km.

Bosol

Još jedan Jupiterov mesec drži rekord kada je visina planina na njemu u pitanju. Istina je da je Bosol u stvari planina sa tri vrha, a da je onaj po imenu Jug, najviši.
Jedna od njegovih strana je toliko strma, da nagib iznosi 40 stepeni, pa naučnici veruju da je nastao kao posledica klizišta, prenela je „Nacionalna geografija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala