- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski tenk T-80 na vojnim vežbama Vostok 2022 - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO oborila još jednu ukrajinsku raketu iznad Krima

Pratite nas
Ruska vojska napredovala je u području Berestova u Donbasu. Kontraofanziva Kijeva i dalje ne daje nikakve rezultate jer, prema navodima Moskve, svi pokušaji da se probije linija odbrane su bezuspešni. Bombardovanje ukrajinske vojne strukture se i dalje nastavlja, a trenutno su na meti ukrajinska skladišta i pogoni za proizvodnju oružja.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:31 07.10.2023
Ruska vojska sprečila je još jedan raketni napad ukrajinskih snaga na Krim. Ruska PVO je otkrila i u vazduhu uništila raketu S-200 koja je modifikovana u udarnu.
21:07 07.10.2023
Predsednik SAD Džozef Bajden namerava od Kongresa da zatraži najveći paket vojne i humanitarne pomoći za Ukrajinu, koji bi trebalo da bude dovoljan do početka 2025. godine, a čiji iznos bi mogao da dostigne čak 100 milijardi američkih dolara, piše "Dejli telegraf".
20:58 07.10.2023
U poslednja 24 sata ruska vojska uspešno je napadala praktično na svakom pravcu u DNR, rekao je savetnik lidera DNR Jan Gagin.
"U poslednja 24 sata naše snage ne samo da su odbijale napade protivnika duž cele line fronta nego su praktično na svakom pravcu prelazili u kontranapad i to prilično uspešno. Na čitavoj lini fronta aktivno su delovale naša artiljerija i avijacija", rekao je on.
17:54 07.10.2023
Ukrajinske snage pokušale su da izvedu teroristički napad na Krim raketom S-200. Ruska PVO je uništila raketu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
14:29 07.10.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska je na južnodonjeckom pravcu odbila tri napada prtovnika na Zaporožje, a tom prilikom ukrajinska vojska izgubila je do 225 vojnika i šest jedinica tehnike uključujući i jednu stanicu za radioelektronsko ratovanje.
Jurišna avijacija ruske vojske izvela je napad na ljudstvo i vojnu tehniku 58. motorizovane i 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske kod mesta Urožajno i Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Ruska grupacija „Jug“ je na donjeckom pravcu odbila tri napada ukrajinske vojske, a Kijev je u tim napadima izgubio do 190 vojnika i pet jedinica vojne tehnike uključujući američku haubicu M777.
Ukrajinska vojska je na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu proteklog dana izgubila preko 100 vojnika. Ruska grupacija „Zapad“ je uz pomoć avijacije i artiljerije odbila pet napada Kijeva u blizini Makejevke u LNR. Gađani su i položaji ljudstva i tehnike 14, 30. i 32. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, kao i 115. brigate teritorijalne odbrane u blizini Kupjanska, Sinkovki, Limana Prvog, i Ivanovke.
Kijev je na hersonskom pravcu izgubio do 30 vojnika, dve diverzantske grupe i jednu haubicu D-30. Pored toga, na ostrvima Aljoškinski i Perejaslavski likvidirane su dve diverzantsko-izviđačke grupe ukrajinske vojske.
Ruska vojska je na dva ukrajinska aerodroma u blizini Žitomira u Poltavskoj oblasti uništila skladišta goriva za avijaciju. U pitanju su aerodromi „Ozerno“ i „Mirgorod“. Takođe, kod mesta Iljičevsk u Odeskoj oblasti uništeno je i skladište vojne tehnike ukrajinske vojske, kao i skladište municije 1. brigade specijalne namene.
Ruske PVO snage oborile su za minula 24 časa jedan ukrajinski lurišni bombarder Su-25, 38 dronova, a oboreno je i sedam raketa ispaljenih iz američkog lansera „hajmars“, kao i četiri protivradarske rakete „harm“.
12:26 07.10.2023
Ruska vojska potopila tri ukrajinska čamca na Dnjepru
Ruska vojska potopila je tri čamca sa ukrajinskim vojnicima kod Hersona, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom u zoni specijalne vojne operacije.
Kako je rekao, proteklog dana je ruska grupacija „Dnjepar“ na ušću reke Dnjepar potopila dva čamca na kojima se nalazilo 10 ukrajinskih vojnika, a danas još jedan na kome se nalazilo još šest vojnika.
Takođe, na jugu Hersona uništen je i jedan ukrajinski komandni centar za upravljanje dronovima gde se nalazilo pet ukrajinskih vojnika.
10:21 07.10.2023
Kijev pokušao napad raketama na Belgorodsku oblast
Ukrajinska vojska pokušala je da izvede raketni napad na Belgorodsku oblast, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, ruske PVO snage su osujetile napad koji je izveden oko 10 sati po lokalnom vremenu.
Ukrajinska vojska je u napadu koristila taktičke rakete lansirane iz sistema „točka-U“.
Ukupno je oboreno tri ukrajinske rakete, a prema preliminarnim informacijama, nema povređenih.
09:16 07.10.2023
Amerika sprema novi paket pomoći Kijevu
SAD pripremaju da 11. oktobra saopšte o novom paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 200 miliona dolara, prenosi agencija „Rojters“ pozivajući se na neimenovane izvore.
Za sada nema informacija iz čega će se sastojati paket vojne pomoći iako se pretpostavlja da će o tome biti reči na 16. zasedanju kontaktne grupe saveznika Ukrajine.
09:16 07.10.2023
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
08:47 07.10.2023
Eksplozije u Odesi
U Odesi su u jutarnjim časovima odjeknule eksplozije, prenose ukrajinski mediji.
Ubrzo zatim oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost. Za sada nema informacija šta su bile mete.
07:57 07.10.2023
Slovačka obustavila isporuke vojne pomoći
Privremena vlada u Slovačkoj saopštila je da je obustavila isporuku vojne pomoći Ukrajini, piše „Politiko“.
„Odlazeća vlada više neće slati vojnu pomoć Ukrajini“, navodi se u članku, a kao obrazloženje stoji da je takva odluka povezana sa pregovorima o formiranju koalicije između stranaka koje se zalažu protiv podrške Kijevu.
07:57 07.10.2023
Oboren dron nadomak Moskve
Iznad Istrinskog okruga nadomak Moskve oboren je dron koji se kretao ka prestonici Rusije, saopštio je moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin.
Pokušaj napada izveden je oko pet sati ujutru, a na mestu pada letelice trenutno su službe za hitno reagovanje.
Prema rečima Sobjanjina, prilikom pada letelice nije načinjena nikakva materijalna šteta i nema povređenih.
07:57 07.10.2023
07:56 07.10.2023
Kijev minirao HE Kremenčuk
Ukrajinske snage minirale su hidroelektranu Kremenčuk sa ciljem da izazovu provokaciju protiv Rusije prema scenariju sa Kahovskom HE, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor iz ruske vojske.
„Raspolažemo informacijama da je hidroelektrana minirana sa ciljem da se izazove dodatna tenzija i optuži ruska vojska“, rekao je on o dodao da su tu informaciju dobili od ukrajinskih vojnika koji čuvaju tu teritoriju.
HE Kremenčuk nalazi se u gradu Svetlovodsk u Kirovogradskoj oblasti. Nalazi se na trećem stepenu Dnjepropetrovske kaskade, ima 12 turbina i proizvodi maksimalnih 700 megavati struje.
07:55 07.10.2023
Odbijeno sedam napada u krasnolimanskom pravcu
Ruska vojska odbila je sedam napada u krasnolimanskom pravcu i tom prilikom likvidirala oko 60 ukrajinskih vojnika, saopštio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.
Kako je rekao, napad su pokušale da izvedu jurišne grupacije 63. i 67. mehanizovane brigade ukrajinske vojske.
Takođe, prema rečima Savčuka, PVO snage oborile su dve rakete iz sistema „hajmars“, kao i 20 artiljerijskih granata.
Istovremeno, ruska avijacija uništila je dva komandna centra ukrajinske vojske u blizini mesta Červona Dibrava u Luganskoj Narodnoj Republici, zaključio je Savčuk.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala