- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poziva strane palestinsko-izraelskog konflikta na prekid vatre

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
Pratite nas
Zvanična Moskva je zabrinuta eskalacijom situacije u zoni palestinsko-izraelskog konflikta zbog čega izražava principijelan i dosledan stav da taj konflikt, koji traje već 75 godina, ne može da se reši vojnim putem već isključivo diplomatsko-političkim sredstvima, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.
Ovaj konflikt je moguće rešiti isključivo sveobuhvatnim pregovorima na međunarodno-zakonodavnoj osnovi koja podrazumeva stvaranje palestinske nezavisne države u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu, koja će živeti u miru i bezbednosti zajedno sa Izraelom, stoji u saopštenju.
Navodi se i da Moskva trenutnu eskalaciju velikog obima razmatra kao izuzetnu opasnu projavu začaranog kruga nasilja što je posledica hroničnog nepoštovanja rezolucija UN i Saveta bezbednosti i faktičke blokade rada bliskoistočnog „kvarteta“ međunarodnih posrednika u sastavu Rusije, SAD, EU i UN od strane Zapada.
Zaharova je u saopštenju pozvala palestinsku i izraelsku stranu da momentalno obustave borbe, da odustanu od nasilja i da budu suzdržani sa ciljem da se, uz pomoć međunarodne zajednice, pokrenu pregovori sa ciljem uspostavljanja sveobuhvatnog, trajnog i dugoočeivanog mira na Bliskom istoku.
Izraelsko - palestinski rat - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
SVET
UŽIVO Stotine mrtvih i hiljade ranjenih u Izraelu i Palestini, rat se rasplamsava /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala