- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Padaju rate: Velika povoljnost za korisnike stambenih kredita, ali šta kad meri iscuri rok

CC0 / Pixabay / Kalkulator
Kalkulator - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
Pratite nas
Primena odluke Narodne banke Srbije o ograničenju visine maksimalne kamatne stope na mesečne rate ne predstavlja dugoročno rešenje niti znači da će po isteku datog roka kamatne stope pasti, ali će zato pomoći korisnicima stambenih kredita da premoste narednu godinu, plaćajući i do 200 evra manje rate, objašnjavaju stručnjaci.
Privremena mera NBS koja je stupila 1. oktobra na snagu predviđa da će građani Srbije koji otplaćuju stambene kredite po promenljivim kamatnim stopama od sada mesečne rate plaćati od 10 do 25 odsto manje.
Ova odluka se odnosi na sve koji su kredite uzeli do polovine 2022. godine, ograničava visinu maksimalne kamatne stope na 4,8 odsto i trajaće 15 meseci.

Najviše dobijaju korisnici stambenih kredita

Odredbom NBS najviše dobijaju korisnici stambenih kredita, pre svega oni koji su ih uzeli do sredine 2022. godine, budući da su njima rate drastično povećane.
Profesor Međunarodnih finansija na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić objašnjava da će pomoć koju će korisnici stambenih kredita dobiti značajno finansijski rasteretiti sve građane obuhvaćene ovom odlukom, ali da to ne znači da će po isteku datih 15 meseci kamatne stope pasti. Naprotiv, postoji mogućnost i povećanja.
Pitanje je samo da li će se kamatna stopa povećati, ili će ostati ista. Nema još preokreta u smislu snižavanja. To se nigde ne dešava, ni u Americi, ni u Evropskoj centralnoj banci, ni kod nas, ali ova odluka NBS jeste nešto što će olakšati funkcionisanje mnogim porodicama koje su u stambenim kreditima, budući da će im rate odmah pasti. Do sada su rate za kredit samo rasle za tih, kumulativno, sto, sto pedeset, dvesta evra, a sada će se one vratiti na onaj nivo na kojem su bile pre, objašnjava Grubišić za Sputnjik.
Narodna banka Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
EKONOMIJA
Novi planovi otplate stambenih kredita pre dospeća oktobarske rate

Svaka pomoć je dobrodošla

Grubišić govori da je euribor, odnosno prosečna kamatna stopa po kojoj grupa izabranih evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac, u toku 2022. godine bio na rekordno niskom nivou, u nekim trenucima čak zalazeći u minus, nakon čega je naglo skočio za čak četiri procentna poena. Kada kamatna stopa, objašnjava dalje Grubišić, poraste za 4 procentna poena, pogotovo na velikom iznosu kakav je stambeni kredit, a još i na dugom roku otplate, to stvara efekat na rati u iznosu od par stotina evra.
Jelena Pavlović, advokat i stručnjak za stambene kredite, takođe smatra da će ova mera doneti finansijsko olakšanje svim korisnicima kredita, a razlog za njeno donošenje vidi u tome što je bankarski sektor ostvario nepredviđeno značajne prihode na povećanju euribora, bez ikakvog ekonomskog opravdanja. Poslovanje samih banaka, kaže Pavlovićeva, neće biti previše pogođeno merom NBS.
Ovo što će sad biti mera i umanjenje koje će biti prihod za banke ne predstavlja ni 10 odsto onoga što su one povećale u svojim profitima zbog skoka euribora, objašnjava Jelena Pavlović za Sputnjik.
Sa druge strane, Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva ne odbacuje mogućnost sniženja finansijskih cenovnika nakon isteka roka od 15 meseci i veruje da postoji prostor da se kamatne stope u Srbiji prilagode onima iz zemalja regiona. On napominje da je najveći broj upravo onih građana sa kreditima promenljivih kamatnih stopa, te da će odluka NBS pomoći mnogima.
Narodna banka Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2023
EKONOMIJA
NBS upozorava na prevare u vidu lažnih anketa banaka na društvenim mrežama
Ipak, o tome u kojem će se pravcu kretati kamatne stope nakon isteka predviđenog roka od godinu dana i njegovom eventualnom produženju, može se samo spekulisati.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala