- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Da li Spajić ide u novi krug pregovora o formiranju vlade

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuMilojko Spajić sa predstavnicima ZBCG na današnjem sastanku
Milojko Spajić sa predstavnicima ZBCG na današnjem sastanku - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
Pratite nas
Poslanički klub Pokreta Evropa sad imao je sinoć sastanak na kome je razgovarano o daljim koracima u pravcu formiranja nove Vlade.
Poslanici PES su pomenuli i da je moguć novi krug razgovora sa ZBCG i eventualno GP URA, ali je zaključeno da rukovodstvo stranke konkretnije razmotri koje bi mogle biti naredne opcije u pregovorima o formiranju vlade, naveli za naš portal nezvanično iz PES-a.
Sjednici su prisustvovali mandatar i predsjednik PES-a Milojko Spajić i veći broj poslanika.

Preokret u pregovorima?

Crnogorski novinar i urednik portala Biznis CG Predrag Zečević komenatrisao je za Sputnjik novi preokret u pregovorima za formiranje sastava nove Vlade.
„Spajiću preostaje samo da ide na 30-avgustovsku većinu, a to su koalicija Za budućnost Crne Gore i Građanski pokret URA. Ako bi Spajić pokrenuo proces vetinga (procjena imovine u vlasništvu sudija i tužilaca) i ozbiljne borbe protiv kriminala, ne znam zašto bi ga DPS podržao? Da DPS podržava Spajića koji će pohapsiti njegove članove? Manjinska Vlada da izdrži godinu dana? To bi bio rekord. Već sa URA, moglo bi se izdržati do dvije godine”, ocijenio je Zečević.
U Crnoj Gori, kako kaže Zečević, vlada politička pizma, pa političari ne mogu da prevaziđu lične netrpeljivosti.
„Ako Spajić ne formira Vladu, završio je sa političkom karijerom”, zaključio je Zečević.
Naš sagovornik kaže da, s druge strane, ukoliko Spajić uspije da ostvari samo dio programa Evropa sad 2, mandatara i lidera Pokreta Evropa sad niko neće moći da pomjeri sa političke scene narednih deset godina.
„Ipak, politika Spajiću baš i ne ide od ruke, iako je jedan od najvećih ekonomskih vizionara u Crnoj Gori”, poručuje Zečević.

Šta je uspjeo pokret Alternativa

Vesko Pejak iz Alternative kaže da je taj pokret uspjeo da spreči da PES formira Vladu sa DPS-om.
„Žrtvovali smo poslaničko mjesto, budžet i rizikovali da budemo izopšteni samo da bismo zaštitili građane Crne Gore. Ovim putem bih se zahvalio ljudima iz PES-a koji su nam pružili moralnu podršku“, kaže Pejak.
On dodaje da pobjeda stava Alternative pokazuje da je ona vrlo neugodan neprijatelj.
„Mi nemamo novac, nemamo veze, nemamo poslaničko mjesto... Sve što imamo je istina. Sve što smo objavili pokazalo se kao istina. Ja ne vjerujem da će ovo promijeniti neke stvari u PES-u, jer su njihovi odbori u mnogim gradovima puni DPS-ovaca. Ali se nadam da među njima još ima ljudi koji shvataju da su ih žrtvovali zarad pokušaja da ostvare svoje finansijske ambicije”, poručuje Pejak.

Demokrate odbile presudan glas za vladu sa liste DPS-a

Sjednica poslanika PES-a je održana i u trenutku kad je Demokratska Crna Gora zvanično saopštila da neće prihvatiti da presudni glas za formiranje nove Vlade dođe sa liste poslanika DPS-a. Takav zaključak podržalo je i Predsjedništvo Demokrata.
Spajić je mandat, podsjetimo, dobio 10. avgusta, a rok za formiranje Vlade ističe početkom novembra.
Spajić je, nakon parlamentarnih izbora 11. juna, pregovarao s liderima ZBCG Milanom Knežević i Andrijom Mandićem, ali do dogovora nije došlo. Kasnije je iz PES-a saopšteno da je ZBCG više puta odbila njihovu ponudu, dok su u ZBCG tvrdila da zvaničnu ponudu nijesu ni dobili.
Nakon toga iz koalicije ZBCG pozivali su više puta da mandatar pregovore vrati na početak. S druge strane, sa GP URA mandatar do sada nije formalno pregovarao. Iz PES-a je više puta saopšteno da neće u vladu zvati GP URA optužujući lidera te stranke i premijera Dritana Abazovića da je kreirao predizbornu aferu Do Kvon.
Spajić je ranije tvrdio da ima većinu za izbor vlade, odnosno da ga podržavaju 44 poslanika. U međuvremenu, ostao je bez podrške dvije poslanice sa liste PES-a, ali i poslanika UCG, a zbog najava da u vladi neće biti koalicije ZBCG.
Mandatar je do većine planirao da dođe preko poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke, ali je nakon toga ostao i bez podrške Demokrata.
Predsjedništvo Demokrata izglasalo je sinoć da im nije prihvatljivo da prilikom izbora predsjednika Skupštine i nove Vlade presudno utiče glas lidera Demokratske unije Albanaca DUA Mehmeda Zenke, koji je na izborima 11. juna bio na listi sa DPS-om.
Nakon izjave lidera Demokrata da ta partija neće u Vladu s onima koji su bili na listi DPS-a, u koaliciji Za budućnost Crne Gore očekuju da će mandatar Milojko Spajić pokrenuti novi krug pregovora. Javnost je, poručuje Slaven Radunović, poslanik saveza Za budućnost Crne Gore, bila u zabludi jer većine za formiranje vlade, kako tvrdi, nikad nije ni bilo.
Predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore, Andrija Mandić i Milan Knežević, dolaze na pregovore sa predstavnicima Pokreta Evropa sad. - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
REGION
Mandić: Spajić bi trebalo u vladu da pozove ZBCG i GP URA
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala