Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bilčik: Diplomatsko rešenje koje bi pomoglo smanjenju tenzija je ZSO

© Sputnik / Lola ĐorđevićVladimir Bilčik
Vladimir Bilčik - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
Pratite nas
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je, govoreći o situaciji na KiM, da je izostanak suštinskog dijaloga i dogovora stvorio tešku situaciju i istakao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje koje bi pomoglo da se tenzije smanje, a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština (ZSO).
„Jedini put napred jeste istinsko angažovanje obe strane u dijalogu. Povećanje tenzija, nesigurnost koju osećaju Srbi na Kosovu, rezultat su činjenice da nema napretka u dijalogu. I ovde bih ponovo podvukao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje koje bi pomoglo da se tenzije smanje a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština“, rekao je Bilčik.
Prema njegovim rečima, svi su itekako svesni šta su otvorena pitanja i šta treba da se uradi, ali ono što u ovom trenutku nedostaje je jasna i puna posvećenost svih strana da to zaista i uradimo, a to uključuje i osnivanje ZSO.
„To je jedno pitanje koje Beograd zaista traži i koje smo čekali da ga Priština reši. Ali ovi pregovori su bili izuzetno, izuzetno teški sa Aljbinom Kurtijem“, rekao je Bilčik.
Bilčik je za podgoričku „Pobjedu“ ocenio da nedavne događaje u Banjskoj ne treba zloupotrebljavati i istakao da je potrebna temeljna, puna istraga, da pravda mora da bude zadovoljena i da imamo neke verodostojne odgovore u pogledu toga šta se desilo.
O novonastaloj situaciji oko kosovskog pitanja i Zapadnom stezanju obruča oko Srbije pogledajte više u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala