- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp spreman da privremeno preuzme funkciju predsedavajućeg Predstavničkog doma

© AP Photo / Jose Luis MaganaBivši američkim predsednik Donald Tramp
Bivši američkim predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je spreman da privremeno preuzme mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma ukoliko Republikanska partija ne može da se dogovori oko drugog kandidata.
„Pitali su me da li bih pristao da prihvatim tu funkciju na kratko vreme radi stranke, dok se ne dogovore. Ne radim ovo zato što želim. Uradiću to ako je potrebno, ako ne mogu da donesu odluku“, rekao je Tramp.
On je rekao da će prihvatiti treću funkciju u hijerarhiji vlasti u zemlji na „period od 30, 60 ili 90 dana“ – dok se članovi partije ne dogovore o dugoročnijoj opciji, prenosi Foks njuz.
Funkciju predsedavajućeg nikada nije zauzela osoba izvan Predstavničkog doma, ali zakon ne zabranjuje tu opciju.
Nekoliko kongresmena je već reklo da želi da vidi Trampa na mestu koje je upražnjeno posle smene Kevina Makartija usled situacionog poklapanja stavova desnog krila republikanske većine i demokratske manjine.

Tramp podržao kandidaturu Džima Džordana

U međuvremenu, Donald Tramp je danas podržao danas kandidaturu republikanca iz Ohaja Džima Džordana za predsedavajućeg Predstavničkog doma koji bi zamenio smenjenog Kevina Mekartija.
Džordan će biti „sjajan predsednik Predstavničkog doma i ima moju punu i potpunu podršku!“, naveo je Tramp na društvenoj mreži „Truth“.
Republikanci Džordan i Stiv Skalis iz Luizijane nadmeću se za mesto predsedavajućeg Predstavničkog doma, za šta im je potrebno 218 glasova.
Izbori za predsednika su zakazani za sredu, a dan pre toga republikanci će održati sastanak poslaničke grupe na kojem će razgovarati o kandidatima.
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
DRUŠTVO
Nikad viđena seča glava u Americi – zbog plaćanja rata u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala