- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Stručnjak o kontraofanzivi: Umesto da Rusija drhti od straha, završilo se uništenjem zapadne tehnike

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaUništeni tenk ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska
Uništeni tenk ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Ukrajina je okupila i pomoću NATO-a za kontraofanzivu obučila svoje najelitnije borce, a Rusija je trebalo da drhti od straha, iako se sve završilo uništavanjem zapadne tehnike, izjavio je stručnjak, bivši komandant bugarskog kontingenta NATO-a u Avganistanu, brigadni general Dimitr Šivikov o propalim očekivanjima od ukrajinske kontraofanzive.
Prema njegovim rečima, bilo je formirano 12 brigada, navodno najelitnijih, najobučenijih, a devet od njih su obučavali NATO instruktori. Mnogi od njih su bili na teritoriji Poljske, Velike Britanije, Nemačke, čak i u SAD.

„Očekivalo se da će biti stvorena neka veoma moćna pesnica od odlično obučenih, motivisanih, odlučnih ukrajinskih vojnika, opremljenih najsavremenijom tehnikom, oružjem, sistemima. Očekivalo se da će Rusija verovatno drhtati od straha i početi da se povlači. A, pokazalo se da se kontraofanziva razbila kao talasi u mirnom moru još u takozvanoj osmatračkoj zoni, odnosno, na minskim poljima“, ocenio je stručnjak.

Šivikov je istakao da je ruska vojska za to vreme izgradila odbrambenu liniju dugu više od hiljadu kilometara.

Cilj tih minskih polja nije bio da se uništi ljudstvo, već da primoraju Ukrajince da se nađu na otvorenom prostoru. Zatim su dalekometna artiljerija, taktička avijacija – helikopteri, čak i dronovi-kamikaze, preciznim napadima porazili i uništili oklopna vozila, koja je tako velikodušno isporučivao 'ujedinjeni demokratski svet', odnosno, NATO“, naglasio je stručnjak.

On je istakao da je uveren da Rusija nema za cilj da osvoji još više ukrajinskih teritorija, već da osigura bezbednost svih Ukrajinaca sa ruskim identitetom iz Donbasa, Odese, stanovništva koje govori ruskim jezikom.

„Ukrajina je bila militarizovana do krajnje mere, a s priznanjem kojekakvih Stepana Bandere i njegovih pristalica, bukvalno se pretvorila u nacističku državu. Karakteristično je kako je pre dve nedelje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u Kanadi podigao pesnicu i pozdravio bivšeg pripadnika SS divizije iz Ukrajine“, kazao je Šivikov.

On je podsetio da su ukrajinskom nacisti u kanadskom parlamentu aplaudirali i odali mu sve počasti.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prethodno na plenarnoj sednici jubilarnog 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju da je od početka "kontraofanzive" 4. juna, Kijev izgubio više od 90.000 ljudi, preko 550 tenkova i gotovo 1.900 oklopnih vozila različite klase.
U nastavku pogledajte najnovije izdanje emisije Moj pogled na Rusiju:
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Lukašenko o ukrajinskom sukobu: Ponavljam, stanite dok nije kasno...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala