- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sjedinjene Države nelegalno isporučuju iransko oružje Ukrajini

© AP Photo / (Torrey W. Lee/U.S. Navy via AVojni brod američke mornarice u Persijkom zalivu
Vojni brod američke mornarice u Persijkom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Hiljade komada zaplenjenog iranskog oružja i municije koje Sjedinjene Američke Države isporučuju Kijevu, kako bi zapušile „rupe“ u naoružanju ukrajinskih Oružanih snaga i time ublažili kritičnu nestašicu sa kojima se ukrajinska vojska trenutno suočava, su nelegalan posao.
„Sama činjenica da je oružje i municija zaplenjeno, odnosno oduzeto od treće strane, verovatno, već krši, u najmanju ruku, međunarodno pravo po pitanju širenja oružja, jer ovde se očigledno ne radi ni o kakvim isporukama oružja po ugovoru ili o nekakvom legalnom poslu”, kaže ruski ekspert Aleksandar Mihajlov.
Centralna komanda Oružanih snaga SAD potvrdila je da je početkom ovog meseca ukrajinskim snagama već prebačeno više od milion komada zaplenjene iranske municije. Konkretno, reč je o 1,1 milion metaka kalibra 7,6 milimetara.
Municiju Iranske revolucionarne garde, koja je navodno bila namenjena snagama Hutija u Jemenu, zaplenile su američke mornaričke snage u decembru prošle godine sa broda po imenu „Marvan 1“ koji je ka Jemenu plovio bez zastave.
Bajdenova administracija mesecima je tražila adekvatan pravni okvir kako bi mogla da prebaci u Kijev zaplenjeno iransko oružje koje se čuvalo u skladištima američke Centralne komande na Bliskom istoku, s obzirom na to da embargo na oružje koje su Ujedinjene nacije uvele Jemenu zahteva da zaplenjeno naoružanje bude uništeno ili skladišteno.

SAD kradu od Irana da bi naoružali Kijev

Centralna komanda navodi da je američka Vlada stekla pravo na municiju u julu ove godine na osnovu zahteva Ministarstva pravde da se konfiskuje imovina (iranske) Islamske revolucionarne garde, dok mediji prenose da je vlasništvo preuzeto kroz proces poznat kao građansko oduzimanje, na osnovu toga što je municija krijumčarena i što je prekršen embargo UN na oružje.
Najmanje još jedan takav proces se vodi, pošto je američko Ministarstvo pravde u julu saopštilo da traži "više od 9.000 pušaka, 284 mitraljeza, 194 raketna bacača, više od 70 protivtenkovskih vođenih projektila i više od 700.000 komada municije" koje je zaplenila američka mornarica, pa se očekuje da još jedna „velika partija“ iranskog oružja bude isporučena Kijevu.
Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je odgovarajući na pitanje da li postoji pravni osnov u okviru UN koji dozvoljava da se zaplenjeno oružje preda drugoj strani, rekao da „trenutno nema podatke na osnovu kojih bi mogao da odgovori na to pitanje“.
„Činjenica da je kolektivnom Zapadu sada preko potrebna municija za ukrajinski front je javna tajna... Nema ništa iznenađujuće u tome što Amerikanci koriste, da tako kažem, netradicionalne rezerve za popunjavanje ukrajinskog arsenala. Međutim, to je kršenje međunarodnog prava i na to će, u svakom slučaju obratiti pažnju svet, jer su Sjedinjene Države najveći dobavljač oružja na svetu i do sada ih niko u tome nije premašio. Dakle, država koja je prva u svetu po isporukama oružja i ima najveći vojni budžet u svetu ukrala je od Irana oružje i prebacuje ga u Ukrajinu. Samim tim, ovo Amerikancima ne služi na čast“, ​​zaključio je Mihajlov.
Mediji navode da američke mornaričke snage godinama zaplenjuju oružje za koje se veruje da dolazi iz Irana za borce koje Iran podržava u Jemenu, a koje se obično prevozi ribarskim brodovima.
Isporuka iranske municije obavlja se u trenutku kada administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži načine da nastavi pomoć Ukrajini usred snažnog protivljenja republikanaca u Kongresu i nakon priznanja da su zapadne države skoro iscrpile svoje zalihe oružja namenjenog za snabdevanje Kijeva.
Nezasiti Zelenski uporno od zapadnih saveznika zahteva pare, municiju i oružje, a američki Kongres je usvojio budžet na 45 dana tj. do 17. novembra, koji ne uključuje pomoć Ukrajini
U takvoj situaciji, SAD se služe nezakonitim metodama, što se sada vidi i na primeru zaplenjene iranske municije. Te isporuke su, tvrde stručnjaci, suprotne i međunarodnom i američkom pravu, jer zaplenjen teret mora biti uništen. Međutim, Amerikanci su ignorisali zakone i šalju ga Ukrajini.
Ukrajina, zastava - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
RUSIJA
Ukrajina izgubila 24 milijarde dolara zbog odbijanja Amerike da uključi pomoć u budžet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala