- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nacionalni interesi na prvom mestu: Rusija se povlači iz sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja?

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu
Testiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Savet Državne dume Rusije razmotriće povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, saopštio je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin.
On je podsetio da je to važno pitanje, koje se tiče bezbednosti Rusije i njenih građana, juče pokrenuo predsednik zemlje Vladimir Putin na sednici diskusionog kluba „Valdaj“.

„Situacija u svetu se izmenila. Vašington i Brisel su pokrenuli rat protiv naše zemlje. Današnji izazovi zahtevaju nova rešenja“, napisao je Volodin na Telegramu.

On je podsetio na izjavu ruskog predsednika koji je rekao da je u Rusiji uspešno testirana krstareća raketa globalnog dometa sa nuklearnim pogonskim sistemom „Burevestnik“, te da je završen rad na super teškoj raketi „Sarmat“.
„Na narednoj sednici Saveta Državne dume obavezno ćemo razmotriti pitanje povlačenja ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. To odgovara nacionalnim interesima naše države i biće recipročan odgovor Sjedinjenim Američkim Državama koje još nisu ratifikovale sporazum“, istakao je Volodin.
Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.
Ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici jubilarnog 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
RUSIJA
Ključne poruke Putina na Valdajskom forumu
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
RUSIJA
Putin: Ruski kontraudar na nuklearni napad ne bi preživeo nijedan neprijatelj
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala