- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

I istinu ubijaju, zar ne? „Otkriće“ nemačkog Bilda – masakr konja u Republici Srpskoj

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaKonj
Konj - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Nemački „Bild“ objavio je detaljan i stravičan opis svirepog ubistva čitave ergele konja u Prijedoru, a detalje masakra su nemačkim novinarima ponudili anonimni izvori sa terena. Policija, meštani Prijedora i lokalni konji nisu upoznati sa ovom stravičnom situacijom, za koju se vrlo brzo ispostavilo da je plod bolesne mašte nemačke žute štampe.
„Konjima su odrubljene glave, komad metala ostao je zabijen u grudi jedne holandske kobile, a neke životinje su ubijene otrovom za pacove… Kriminalci danima lutaju farmama i štalama, ubijajući konje“. Ovo navode „izveštači“ uz tvrdnju da je samo u Prijedoru za nekoliko dana pobijeno 45 konja. „Masovno ubistvo“ zavilo je u crno jedanaest farmi.
Vest se temeljila na „pouzdanim“ informacijama dobijenim od anonimnih izvora, koji su tvrdili da nepoznata osoba upada na privatna imanja i ostavlja krvav trag. Kao dokaz o zverstvima, na portalu „Bilda“ objavljeno je i nekoliko uznemirujućih fotografija.

Počinioci su izuzetno profesionalni. Pre zločina onemoguće sistem nadzora. Nose izlizane cipele kako ne bi ostavili otiske stopala na podu i rukavice, uznemireno „svedoči“ jedan od anonimnih izvora Agro kluba, dodavši kako se svake noći brinu, jer „to jednostavno ne prestaje“.

A onda ide predvidiv zaplet. Naravno, sve dobija i političku konotaciju:
Te akcije su verovatno politički motivisane. Stiče se utisak da je posebna grupa stanovništva proterana iz regiona, rekla je Kristijan Šaurte za „Bild“, koja je, inače, prošle nedelje izabrana u komisiju Evropske konjičke federacije.

Lažna čitulja za Šarca

Sa druge strane, prijedorska policija nije evidentirala nijedan slučaj konjoubistva, niti je o tome dobila prijavu. U Policijskoj upravi Prijedor ističu da je reč o netačnim, senzacionalističkim i neprofesionalnim navodima za koje nije objavljen nijedan izvor.
CC0 / Pixabay / Konji
Konji - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Konji
Vlasnica ugašenog konjičkog kluba „Monterival“ iz Prijedora, Slađana Delić Zvicer, ispričala je za „Politiku“ da u tom gradu više ne postoji nijedan konjički klub i da u njemu ima tek nekolicina uzgajivača i zaljubljenika u konje.
Čula sam za vest nemačkih medija, pa sam se, kao ljubiteljka konja, malo zamislila. Mislim da u celom Prijedoru nema 45 konja, kaže ona.
Možda bi se čitava uvertira o lažnom masakriranju konja mogla protumačiti i kao bezazlena šala nekog od lokalaca ili prosto senzacionističko pisanje žute štampe, ali su nemački novinari takve pretpostavke odlučno pobili činjenicom da su iz lažne priče o ubijanju životinja pronašli paralelu sa ratovima devedesetih.
Našli su „logičnu“ sponu između obezglavljivanja konja i stradanja muslimana za vreme rata u Bosni i Hercegovini, te time još jednom potvrdili da za pisanje o Balkanu i Srbiji nije potrebno nikakvo znanje niti su neophodne proverene informacije, već samo - zla namera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala