https://lat.sputnikportal.rs/20231006/cest-sastojak-u-hrani-i-picu-moze-da-trostruko-poveca-rizik-od-autizma-novo-otkrice-naucnika-1162107729.html
Čest sastojak u hrani i piću može da trostruko poveća rizik od autizma: Novo otkriće naučnika
Čest sastojak u hrani i piću može da trostruko poveća rizik od autizma: Novo otkriće naučnika
Sputnik Srbija
Naučnici veruju da niz genetskih i faktora iz okruženja doprinose rastućem broju slučajeva autizma u poslednje četiri decenije, a nova studija Univerziteta... 06.10.2023, Sputnik Srbija
2023-10-06T22:50+0200
2023-10-06T22:50+0200
2023-10-06T22:50+0200
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
medicina
autizam
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0a/06/1162107269_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_69fbd596fe2c653f919f114d77c1aa5d.jpg
Aspartam je veštački zaslađivač koji se široko koristi od osamdesetih godina 20. veka kao zamena za šećer. Budući da je čest sastojak u dijetalnim pićima, slatkišima i drugim proizvodima namenjenim ljudima koji žele da povedu računa o liniji, ali i ljudima sa dijabetesom, bezbednost njegove hemijske strukture i proizvoda u kom se nalazi već dugo brine stručnjake. I do sada su manje studije i proučavanja tvrdile da je aspartam povezan sa brojnim neurološkim stanjima, uključujući i autizam. Zbog toga su naučnici iz Centra za nauku o zdravlju Univerziteta Teksas u San Antoniju, rešili da naprave širu i fokusiranu studiju u vezi sa tom povezanošću.Velika studija o vezi aspartama i autizmaNjihova studija uključivala je roditelje 235 dece sa autizmom, kao i 121 dece bez autizma. Svi roditelji su izneli detalje koje pokrivaju širok niz pitanja, uključujući porodični način života, navike u ishrani i izloženost uticaju okruženja.Neki od roditelja dostavili su čak i mlečne zube svoje dece, zahvaljujući kojima je, analizom sloja dentina i zubne gleđi, otkrivena „biološka istorija“ izloženosti različitim supstancama, uključujući i veštačke zaslađivače kao što je aspartam.Zahvaljujući opsežnim analizama, naučnici su došli do veoma iznijansirane slike, piše portal „Sajkolodži“.Tako su se, na primer, istraživači usredsredili na specifične osobine, kao što je gubitak govora. Otkrili su da je veza aspartama sa autizmom izraženija kod dece koja su imala rane, stabilne simptome. U tim slučajevima, bihevioralni ili problemi u komunikaciji bili su primetniji nego u drugim grupama, sugerišući da aspartam ima veći uticaj na tu vrstu autizma.Dečaci u tri puta većoj opasnostiNaučnici su utvrdili i da su dečaci u tri puta većoj opasnosti od dijagnoze autizma ukoliko su njihove majke u trudnoći ili tokom dojenja konzumirale najmanje jednu limenku dijetalnog pića dnevno, odnosno ekvivalentnu dozu aspartama iz drugih proizvoda. Takav statistički odnos nije utvrđen kod devojčica, navodi se u naučnoj studiji.Iako postoji jasan odnos, naučnici navode da njihovi rezultati ne pružaju direktan dokaz o uzročno-posledičnoj vezi. Oni ne mogu da direktno dokažu kako veštački zaslađivači direktno dovode do autizma, navodi se u studiji. Dalja istraživanja, uključujući i ona sa većim uzorkom, trebalo bi da pomognu u dokazivanju veze veštačkih zaslađivača sa poremećajima u neurološkom razvoju, od kojih pati jedno u 36 dece, prema podacima američkih Centara za kontrolu bolesti.Ovo je poslednja u nizu studija koje dovode u vezu potencijalno negativan uticaj veštačkih zaslađivača na mozak, navodi portal „Sajkolodži“. Nedavna studija iz časopisa „Sajentifik riports“, sprovedena na glodarima, sugeriše da sedam do 15 odsto dnevno preporučene doze može negativno da utiče na prostornu radnu memoriju i prostorno učenje. Ta doza bi odgovarala jednoj limenci dijetalnog pića dnevno.Regulatorne agencije kao američka FDA ili Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) odobrile su upotrebu ove hemikalije, navodeći da su veštački zaslađivači bezbedni kada se konzumiraju u okviru propisanih vrednosti. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija objavila je izveštaj ove godine u kome iznosi zabrinutost u vezi sa upotrebom veštačkih zaslađivača. Izveštaj SZO upozorio je na karcinogene i kardiometaboličke rizike, ali nije naveo psihološke i neurološke uticaje.
https://lat.sputnikportal.rs/20230407/otkrivena-veza-litijuma-i-autizma-kod-dece-nova-studija-naucnika-1153777584.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0a/06/1162107269_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_c044228357adce838154b2be8eabece5.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija, medicina, autizam
nauka i tehnologija, medicina, autizam
Čest sastojak u hrani i piću može da trostruko poveća rizik od autizma: Novo otkriće naučnika
Naučnici veruju da niz genetskih i faktora iz okruženja doprinose rastućem broju slučajeva autizma u poslednje četiri decenije, a nova studija Univerziteta Teksas pokazuje da bi jedan od tih faktora moglo da bude i konzumiranje veštačkog zaslađivača aspartama kod trudnica, pogotovo onih koje nose mušku decu.
Aspartam je veštački zaslađivač koji se široko koristi od osamdesetih godina 20. veka kao zamena za šećer. Budući da je čest sastojak u dijetalnim pićima, slatkišima i drugim proizvodima namenjenim ljudima koji žele da povedu računa o liniji, ali i ljudima sa dijabetesom, bezbednost njegove hemijske strukture i proizvoda u kom se nalazi već dugo brine stručnjake. I do sada su manje studije i proučavanja tvrdile da je aspartam povezan sa brojnim neurološkim stanjima, uključujući i autizam. Zbog toga su naučnici iz Centra za nauku o zdravlju Univerziteta Teksas u San Antoniju, rešili da naprave širu i fokusiranu studiju u vezi sa tom povezanošću.
Velika studija o vezi aspartama i autizma
Njihova
studija uključivala je roditelje 235 dece sa
autizmom, kao i 121 dece bez autizma. Svi roditelji su izneli detalje koje pokrivaju širok niz pitanja, uključujući porodični način života, navike u ishrani i izloženost uticaju okruženja.
Neki od roditelja dostavili su čak i mlečne zube svoje dece, zahvaljujući kojima je, analizom sloja dentina i zubne gleđi, otkrivena „biološka istorija“ izloženosti različitim supstancama, uključujući i veštačke zaslađivače kao što je aspartam.
Zahvaljujući opsežnim analizama, naučnici su došli do veoma iznijansirane slike,
piše portal „Sajkolodži“.
Tako su se, na primer, istraživači usredsredili na specifične osobine, kao što je gubitak govora. Otkrili su da je veza aspartama sa autizmom izraženija kod dece koja su imala rane, stabilne simptome. U tim slučajevima, bihevioralni ili problemi u komunikaciji bili su primetniji nego u drugim grupama, sugerišući da aspartam ima veći uticaj na tu vrstu autizma.
Dečaci u tri puta većoj opasnosti
Naučnici su utvrdili i da su dečaci u tri puta većoj opasnosti od dijagnoze autizma ukoliko su njihove majke u trudnoći ili tokom dojenja konzumirale najmanje jednu limenku dijetalnog pića dnevno, odnosno ekvivalentnu dozu aspartama iz drugih proizvoda. Takav statistički odnos nije utvrđen kod devojčica, navodi se u naučnoj studiji.
Iako postoji jasan odnos, naučnici navode da njihovi rezultati ne pružaju direktan dokaz o uzročno-posledičnoj vezi. Oni ne mogu da direktno dokažu kako veštački zaslađivači direktno dovode do autizma, navodi se u studiji. Dalja istraživanja, uključujući i ona sa većim uzorkom, trebalo bi da pomognu u dokazivanju veze veštačkih zaslađivača sa poremećajima u neurološkom razvoju, od kojih pati jedno u 36 dece, prema podacima američkih Centara za kontrolu bolesti.
Ovo je poslednja u nizu studija koje dovode u vezu potencijalno negativan uticaj veštačkih zaslađivača na mozak, navodi portal „Sajkolodži“. Nedavna studija iz časopisa „Sajentifik riports“, sprovedena na glodarima, sugeriše da sedam do 15 odsto dnevno preporučene doze može negativno da utiče na prostornu radnu memoriju i prostorno učenje. Ta doza bi odgovarala jednoj limenci dijetalnog pića dnevno.
Regulatorne agencije kao američka FDA ili Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) odobrile su upotrebu ove hemikalije, navodeći da su veštački zaslađivači bezbedni kada se konzumiraju u okviru propisanih vrednosti. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija objavila je izveštaj ove godine u kome iznosi zabrinutost u vezi sa upotrebom veštačkih zaslađivača. Izveštaj SZO upozorio je na karcinogene i kardiometaboličke rizike, ali nije naveo psihološke i neurološke uticaje.