- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj uoči sastanka u Granadi: Fokus proširenje i migracije, 2030. ne mora da bude precizan datum

© AP Photo / Boris GrdanoskiŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da će lideri tokom neformalnog sastanka šefova država i vlada u Granadi razgovarati o strateškim pitanjima i strateškoj agendi, sa fokusom na proširenje i migraciju i istakao da, kada je reč o proširenju, treba raditi na prilagođenom procesu za svaku zemlju kandidata za članstvo u EU.
Borelj je novinarima uoči sastanka, na pitanje da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pomenuo 2030. godini kao datum kada bi EU i kandidati trebalo da budu spremni za proširenje, rekao da je svrha određivanja datuma da se mobiliše politička energija kako bi došlo do napretka, ali da to ne mora da bude precizan datum.
„Dobro je imati cilj, horizont. Ovo je politički horizot. Svrha određivanja datuma je mobilisati političku energiju da bismo počeli da se krećemo. Dobro je imati horizont i cilj, ali ne znači da to treba da bude precizan datum. Ako nemamo horizont, ljudi će da počnu da misle da imamo vremena. Nemamo vremena“, rekao je Borelj.
On je dodao da Ukrajina „sada dolazi“ kao nova zemlja kandidat i gura ostale u redu.
„I red će se pomerati brzo“, zaključio je Borelj.

Fon der Lajen: Zemlje kandidati da ispune svoj zadatak, ali i mi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će na današnjem neformalnom sastanku šefova država u Granadi, glavne teme biti bezbednost, energetika i proširenje EU i migracije.
Ona je novinarima u Granadi, uoči početka sastanka, rekla da zemlje kandidati treba da ispune svoj zadatak, ali da zadatak ima i EU, pre svega da se pripremi za proširenje.
„Imamo ogromnu istoriju proširenja i one zemlje koje žele da se pridruže moraju da budu spremne za to. Bitno je da obe strane imaju benefite od tog procesa, u zemljama kandidatima važno je da životni standard raste. A naš najveći benefit je jedinstveno tržište”, rekla je fon der Lajen.
Kada se radi o energetici ona je istakla da je veliki napredak postignut, pre svega po pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije.
Dodala je i da je postignut veliki uspeh u rešavanjuju problema migracija, ali da nam predstoji operativni rad.
„Imamo naše obaveze koje ćemo ispuniti“, rekla je ona.
O novonastaloj situaciji oko kosovskog pitanja i Zapadnom stezanju obruča oko Srbije pogledajte više u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala