- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa „grad“ BM-21 Zapadne grupe snaga ruske vojske dejstvuje u pravcu Kupjanska u LNR - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO oborila ukrajinske dronove iznad Belgorodske i Kurske oblasti

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ruska vojska uspešno odbija napade ukrajinskih snaga u svim pravcima. Ruske snage povratile kontrolu nad hersonskim ostrvima na ušću Dnjepra. SAD traže načine da upute nove pakete vojne pomoći Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:22 05.10.2023
PVO je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti oborila šest dronova, izjavio je gubernator Vjačeslav Gladkov. On je dodao da prema preliminarnim informacijama nema žrtava.
22:12 05.10.2023
Kijevski režim ponovo je pokušao da izvede napad na objekte na teritoriji Rusije, ruski PVO sistemi uništili su oko 22 časa dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
22:00 05.10.2023
SAD za sada ne planiraju da izdvajaju novac za Ukrajinu iz drugih stavki budžeta za odbranu, ali zadržavaju tu mogućnost ako bude potrebno, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
„Reprogram (prebacivanje sredstava sa jedne stavke budžeta za odbranu na drugu) je uvek opcija u slučaju hitne potrebe, ali za sada, koliko je meni poznato, nije doneta odluka o reprogramu za podršku bezbednosti Ukrajine“, rekao je on na konferenciji za medije.
Rajder je dodao da Pentagon i dalje namerava da sarađuje sa američkim Kongresom na izdvajanju dodatnih sredstava za isporuku oružja Ukrajini.
20:59 05.10.2023
Ruski sistemi PVO oborili su oko 20,30 ukrajinski dron iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
15:52 05.10.2023
Poslanici Evropskog parlamenta podržali su nacrt Evropske komisije za stvaranje mehanizma za obezbeđivanje obnove, rekonstrukcije i modernizacije Ukrajine od 2024. do 2027. godine u iznosu od 50 milijardi evra, saopštila je pres služba EP.
Poslanici Evropskog parlamenta založili su se da mehanizam, kao i novi budžet, bude odobren što je pre moguće, jer „od 2024. neće postojati nikakve odredbe o pomoći Ukrajini“.
Što se tiče korigovanja, parlamentarci kao jedan od ključnih zahteva za obnovu Ukrajine navode korišćenje aktiva Rusije ili drugih pravnih ili fizičkih lica direktno povezanih sa ukrajinskim sukobom. Oni su takođe predložili jačanje odredbi za borbu protiv prevare, korupcije, sukoba interesa i nepravilnosti u korišćenju fondova EU u Ukrajini.
15:35 05.10.2023
Španske vlasti predložile su Ukrajini nove sisteme za protivvazdušnu odbranu i sisteme naoružanja protiv bespilotnih letelica za zaštitu njene energetske i lučke infrastrukture, saopštila je pres služba španske vlade.
U okviru samita Evropske političke zajednice koji je počeo u Granadi, vršilac dužnosti premijera Španije Pedro Sančez održao je bilateralni sastanak sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.
„Lideri su razgovarali o trenutnom sukobu, a premijer Sančez rekao je da će Španija nastaviti da podržava kapacitete Ukrajine za zaštitu njenih gradova, energetske infrastrukture i luka“, dodaje se u saopštenju.
Kako se navodi, Sančez je predsedniku Ukrajine ponudio nove sisteme za protivvazdušnu odbranu i borbu protiv bespilotnih letelica, kao i stručnu obuku u ovoj oblasti za ukrajinske vojnike i novu opremu za deminiranje“, zaključuje se u saopštenju.
15:30 05.10.2023
Ruski sistemi za PVO oborili su oko 15 časova iznad Brjanske oblasti ukrajinski dron, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kasnije je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio da u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete.
14:41 05.10.2023
Ukrajinski dron oboren iznad Brjanske oblasti Rusije
Ruska protivvazduhoplovna odbrana oborila je iznad Brjanske oblasti Rusije ukrajinsku bespilotnu letelicu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:53 05.10.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruski sistemi PVO presreli su avionsku bombu JDAM i osam projektila „hajmars“. Uništeno je i 27 ukrajinskih dronova.
Na donjeckom pravcu odbijena su dva napada protivnika kod Krasnogorovke i Pervomajskog. Ukrajinske snage su na tom pravcu izgubile do 210 ukrajinskih vojnika, a na južnodonjeckom – više od 80. Odbijeni su napadi u području Prijutnog.
Na zaporoškom pravcu likvidirano je više od 35 ukrajinskih vojnika, a na krasnolimanskom do 80. Odbijeni su napadi protivnika u području Červona Dibrova. Ukrajinskim jedinicama je nanet poraz u području Kuzmina, Torskog i Grigorovke.
Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 170 vojnika, a na hersonskom do 45.
12:53 05.10.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
12:42 05.10.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
SVET
Borelj: Evropska unija ne može da zameni SAD u pomoći Ukrajini
12:31 05.10.2023
Ruska vojska zauzela povoljne položaje na području Rabotina
Ruska vojska je zauzela povoljne položaje na području Rabotina, saopštio je lider Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
On je naglasio da ruski odredi imaju mogućnost da s uzvišenja gađaju ukrajinske snage koje se nalaze u podnožju, između Rabotina i Verbovog.
10:52 05.10.2023
Oborena ukrajinska bespilotna letelica iznad Belgorodske oblasti Rusije
Protivvazduhoplovna odbrana oborila je u prepodnevnim satima ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10:19 05.10.2023
Ukrajinska vojska granatirala Gorlovku u DNR kasetnom municijom
Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila šest kasetnih projektila kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
09:49 05.10.2023
Bivši šef Evropske komisije: Brisel daje lažnu nadu Kijevu o članstvu u EU
Evropska unija daje Ukrajini lažnu nadu u vezi sa članstvom, izjavio je bivši šef evropske komisije Žan Klod Junker.
„Veoma me nerviraju pojedini glasovi u Evropi koji pokušavaju da ubede Ukrajince da mogu da odmah da postanu članovi Evropske unije“, rekao je Junker.
On smatra da Evropska unija ne bi imala koristi od članstva Ukrajine, jer je Kijev duboko korumpiran i potrebne su mu obimne unutrašnje reforme.
List „Politiko“ je ranije, pozivajući se na izvore, preneo da se Brisel priprema da počne zvanične pregovore s Kijevom o stupanju u EU, što će biti objavljeno u decembru.
09:15 05.10.2023
Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
08:16 05.10.2023
Turska se zalaže za prisustvo Rusije na pregovorima o Ukrajini
Turska se zalaže za prisustvo Rusije na međunarodnim pregovorima o Ukrajini, rekao je za Sputnjik diplomatski izvor u Ankari.

„Mi smo na prethodnim sastancima izneli jasnu poziciju: prisustvo ruske strane je neophodno za postizanje napretka u pregovaračkom procesu. Nažalost, ne podržavaju svi naši partneri ovaj stav", rekao je izvor, ne precizirajući o kojim je zemljama reč.

08:13 05.10.2023
Šojgu obišao poligone za obuku vojnika u Južnom vojnom okrugu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu proverio je kako teče obuka vojnika po ugovoru i dobrovoljaca u jedinicama BARS na poligonima Južnog vojnog okruga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se ističe, obuka na poligonima izvodi se pod rukovodstvom oficira sa borbenim iskustvom koje je stečeno tokom učešća u specijalnoj vojnoj operaciji.
07:59 05.10.2023
Turska sprema međunarodni susret o Ukrajini
Turska se priprema da tokom oktobra organizuje međunarodni sastanak o rešavanju sukoba u Ukrajini i da realizuje „mirovnu formulu“ Vladimira Zelenskog, saopštila je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

„Turska se priprema da održi treći međunarodni susret savetnika za nacionalnu bezbednost... Centralna tema će biti mirovni plan Vladimira Zelenskog i njegovi napori da se održi globalni samit o tim predlozima kasnije tokom ove godine“, navela je agencija.

Susret je, prema pisanju Blumberga, planiran za oktobar u Istanbulu, a na njemu se očekuje učešće savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana.
Rusija na sastanak nije pozvana, a da li će Peking poslati na skup svog predstavnika za sada nije poznato, piše Blumberg.
07:58 05.10.2023
Uništeno ukrajinsko skladište municije na hersonskim ostrvima
Artiljeristi brigade obalske odbrane ruske vojne grupe „Dnjepar“ uništili su uporište ukrajinske vojske sa skladištem municije na području hersonskih ostrva, prenosi dopisnik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala