- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajina gubi saveznike: I Slovačka ustala protiv pomaganja Kijevu

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Ukrajina je izgubila podršku dva ključna saveznika – Poljske i Slovačke, a sve zbog grešaka kijevskih vlasti, piše portal „Atlantik“.
Kako se navodi, pobeda stranke „Smer“ na prevremenim izborima za slovački parlament, na čelu sa Robertom Ficom koji je kritikovao pomoć Ukrajini, postala je ozbiljan problem za Kijev.
Istovremeno, Kijev gubi podršku i iz Varšave, konstatuje autor članka. Po njegovom mišljenju, pitanje sa ukrajinskim žitom, skandal sa ukrajinskim nacistom u kanadskom parlamentu i oštre izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog komplikuje odnose sa Poljskom.
„Dani međunarodne solidarnosti oko Ukrajine su odbrojani“, zaključuje autor.
Istovremeno, portal RBK piše da predsednica Slovačke Zuzana Čaputova smatra da je, nakon parlamentarnih izbora koji su održani u zemlji, neophodno obustaviti pomoć Ukrajini.

„Na izborima je pobedila stranka bivšeg premijera zemlje Roberta Fica, lidera partije 'Smer – socijaldemokratija', koji se ranije oštro protivio isporuci vojne pomoći Kijevu jer ona samo vodi ka produžavanju vojnog sukoba i patnje civilnog stanovništva“, kazala je Čaputova, piše list.

Prethodno se Slovačka zalagala za novi paket pomoći Kijevu, ali je nakon pobede stranke „Smer“ na parlamentarnim izborima povukla pomenutu inicijativu, pošto bi to u suprotnom bilo nepoštovanje prema biračima, pojašnjava se u članku.
Portparol predsednika Martin Strižinec tim povodom je rekao da je potrebno „poštovati rezultate demokratskog glasanja“.
Podsećamo, poljsko-ukrajinski odnosi u poslednje vreme su se pogoršali, a Varšava za to krivi ukrajinske političare i njihove izjave. Jedno od spornih pitanja je i odbijanje Poljske da otvori svoje granice za ukrajinsko žito, što Kijev smatra populizmom. Varšava tvrdi da već dovoljno pomaže Ukrajini i da ima pravo da štiti svoje poljoprivrednike.
U nastavku pogledajte novu epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Zapad shvata da gubi“: Ukrajini predviđaju potpuno pustošenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala