- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Tolstojeva nagrada makedonskom piscu Venku Andonovskom

© Foto : Jutjub/Яsnaя PolяnaVenko Andonovski i Olga Pankina
Venko Andonovski i Olga Pankina  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Dobitnik međunarodne Tolstojeve nagrade za književnost („Jasna Poljana“) za 2023. godinu je makedonski pisac Venko Andonovski, za roman „Pupak svetlosti“, u prevodu Olge Pankine na ruskom jeziku.
Jednoglasna odluka žirija eminentnih ruskih pisaca u sastavu: Vladimir Tolstoj (praunuk Lava N. Tolstoja), Aleksej Varlamov, Evgenij Vodolaskin, Vladislav Otrašenko i Pavel Basinski, saopštena je na svečanoj ceremoniji u Boljšom teatru.
U nominaciji za kategoriju „strana književnost” je bilo 30 kandidata iz 16 zemalja i 5 kontinenata.
Ovom nagradom se ime makedonskog pisca priključuje listi dosadašnjih dobitnika: Džulijan Barnz (Velika Britanija), Ju Hua (Kina), Rut Ozeki (Kanada-SAD), Orhan Pamuk (Turska), Mario Vargas Ljosa (Peru), Patriša Danker (Velika Britanija), Hernan Rivera Letelier (Čile) i Amos Oz (Izrael).
Andonovski je makedonski romansijer, dramski pisac, pesnik, esejista, kritičar i književni teoretičar. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Skoplju. Jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih savremenih makedonskih pisaca. Dobitnik je nagrada „Racinovo priznanie“, „Roman godine“ i „Balkanika“. Autor je romana „Azbuka za neposlušne“ (1994), „Pupak sveta“ (2000), „Veštica“ (2006) itd.
© Snimak sa ekrana/ Jutjub/ Яsnaя PolяnaDobitnik međunarodne Tolstojeve nagrade za književnost („Jasna Poljana“) za 2023. godinu je makedonski pisac Venko Andonovski
Dobitnik međunarodne Tolstojeve nagrade za književnost („Jasna Poljana“) za 2023. godinu je makedonski pisac Venko Andonovski  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Dobitnik međunarodne Tolstojeve nagrade za književnost („Jasna Poljana“) za 2023. godinu je makedonski pisac Venko Andonovski
Najčitaniji makedonski pisac već nekoliko godina živi u Kragujevcu, a radi na Filološkom fakultetu u Skoplju, kao redovni profesor književnosti. Dopisni je član Makedonske akademije nauka i umetnosti. Roman Pupak svetlosti je izašao prošle godine na makedonskom, ali još nije preveden u Srbiji. Pre nekoliko godina „Laguna“ je objavila njegov drugi roman (iz 2001 prve godine), sa sličnim naslovom: Pupak sveta. Pupak svetlosti je, kako kaže autor, palimpsest, dopisivanje i finale Pupka sveta, posle više od 20 godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala