- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapadu je uvek potreban neprijatelj

© Sputnikmeđunarodni Diskusioni klub Valdaj
međunarodni Diskusioni klub Valdaj - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je Zapadu uvek potreban neprijatelj u borbi s kojim se mogu objasniti neophodnost primene sile i ekspanzije.
"Rat koji je počeo kijevski režim uz aktivnu, direktnu podršku Zapada traje već 10 godina. Cilj specijalne vojne operacije je da ga prekine. Ona podseća na to da će jednostrani koraci, ko god da ih preduzima, neminovno biti dočekani uzvratnim akcijama. Akcija neminovno proizvodi reakciju – tako postupa svaka suverena, samostalna država koja sebe poštuje", rekao je Putin na "Valdajskom formu".
Kako je rekao, svako je svestan da u međunarodnom sistemu gde vlada samovolja, gde sve rešava onaj ko je zamislio da izuzetan, bezgrešan i da je jedini u pravu na udaru može da se nađe bilo ko, samo zato što se neka zemlja nije dopala hegemonu koji je izgubio osećaj za meru i osećaj za realnost.
"Moramo na žalost da konstatujemo da suprotna strana na Zapadu izgubila osećaj za realnost, prešli su sve granice. Uzalud. Ukrajinska kriza nije teritorijalni sukob, želim to da naglasim. Rusija je najveća zemlja po teritoriji u svetu. Nemamo nikakve interese da osvajamo neke dodatne teritorije. Mi tek treba da iskoristimo i Sibir i istočni Sibir i Daleki istok. To nije teritorijalni konflikt niti čak uspostavljanje regionalne ravnoteže. Pitanje je daleko šire i temeljnije. Reč je o principima na kojima će se bazirati novi svetski poredak", istakao je Putin.
Prema njegovim rečima, trajni mi biće uspostavljen tek onda kad se svi budu osećali bezbedno, kad budu videli da se njihovo mišljenje poštuje i da u svetu postoji ravnoteža kad niko ne može da po sopstvenoj želji natera, prinudi ostale da žive i da se ponašaju onako kako to želi hegemon.
U takvoj šemi bilo kakav pojam suvereniteta se negira i baca na, izvinite, đubre, rekao je ruski predsednik.
"Očigledno je da je privrženost blokovskom pristupu, tome da se svet satera u neprestanu konfrontaciju – mi i oni opako nasleđe 20. veka. To je proizvod zapadne političke kulture, u svakom slučaju, njenih najagresivnijih oblika. Ponoviću, Zapadu je uvek potreban neprijatelj, određenom delu Zapada i njegovih elita, potreban im je neprijatelj u borbi s kojim se mogu objasniti neophodnost primene sile i ekspanzije. Ali potreban je i radi očuvanja unutrašnje kontrole u određenom sistemu tog hegemona, unutar blokova, unutar NATO ili drugih vojno-političkih blokova. Neprijatelj postoji i svi treba da zbiju redove oko šefa", zaključio je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala