- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Napadi na gasovode „Severni tok“ ─ akti međunarodnog terorizma

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Istraga o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ je bezuspešna i najverovatnije neće dati rezultata, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Ne dozvoljavaju nam da učestvujemo u istrazi, uprkos našim predlozima i mnogim pozivima da to uradimo. Rezultata nema, istrage nema i, po svemu sudeći, neće ih biti“, rekao je Putin na prenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“, odgovarajući na pitanja o terorističkom napadu na „Severne tokove“.
Putin je rekao da su teroristički napadi na gasovode akti međunarodnog terorizma.
„Prvo na šta bih želeo da vam skrenem pažnju jeste da je mnogo pre ovih eksplozija predsednik Sjedinjenih Američkih Država javno rekao da će Sjedinjene Američke Države učiniti sve kako bi obustavile isporuke ruskih energenata Evropi preko tih gasovodnih sistema. Pri čemu se značajno nasmejao i rekao: sada neću govoriti kako će to biti urađeno, ali mi ćemo to učiniti“, istakao je Putin.
„Drugo, uništavanje ovih infrastrukturnih objekata je, naravno, akt međunarodnog terorizma“, zaključio je ruski lider.
Govoreći o gasovodu „Turski tok“, Putin je rekao da Ukrajinci teže da pričine štetu na ovom gasovodu, pokušavaju da ga napadaju.
„Nastavljamo da isporučujemo Evropi gas preko ‘Turskog toka’. I, očigledno, ukrajinske terorističke grupe imaju za cilj da i njemu nanesu štetu“, istakao je on.
On je napomenuo da ruski brodovi čuvaju gasovodne sisteme položene po dnu Crnog mora.
„Ali njih stalno pokušavaju da napadaju pomoću dronova koji se spremaju, između ostalog, i uz neposredno učešća stručnjaka i savetnika koji govore engleski. To čujemo u etru. Tamo gde se pripremaju ovi bespilotni čamci, čujemo engleski govor. Za nas je to očigledna činjenica. Ko to tamo u krajnjoj liniji radi – sami zaključite“, zaključio je ruski predsednik.

Diverzija na gasovodima „Severnog toka“

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.
Prema navodima Herš,a odluku o operaciji doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti. Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.
Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.
Zvanična Moskva smatra da jeverzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
RUSIJA
Putin: Ruski kontraudar na nuklearni napad ne bi preživeo nijedan neprijatelj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala