- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Brnabićeva sa predstavnicima prosvetara, sindikati najavili štrajk ako se ne ispune zahtevi

© Vlada Republike Srbije/Peđa VučkovićSastanak predstavnika Vlade i reprezentativnih sindikata prosvete
Sastanak predstavnika Vlade i reprezentativnih sindikata prosvete - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Premijer Ana Brnabić razgovarala je danas sa reprezentativnim sindikatima prosvete i ponovila da Vlada Srbije radi sve kako bi se poboljšao status svih radnika u prosveti. Predstavnici reprezentativnih sindikata saopštili su da su izneli zahteve i da će, u slučaju da oni ne budu ispunjeni, stupiti u štrajk 16. oktobra.
Brnabićeva je na sastanku podsetila da je ova vlada sa povećanjem planiranim za januar 2024. godine prosvetnim radnicima podigla plate za 31 odsto, što je povećalo budžet Republike Srbije za prosvetu za čak 58 milijardi dinara.
Vlada je saopštila da je Brnabićeva objasnila da su vanredna povećanja od 5,5 odsto od 1. oktobra, odnosno 10 odsto od 1. januara 2024. godine odluke koje je Vlada Srbije donela sama, a ne kao posledica nekakvih pritisaka.
„Upravo zbog razumevanja značaja ulaganja u obrazovanje kao investicije za budućnost države, predsednica Vlade je rekla da će Vlada predložiti Protokol kojim će se predvideti povećanje za razredne starešine, kao i da će se istim iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Republici Srbiji do januara 2025. godine“, navodi se u saopštenju.
Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović, kao i predstavnici Ministarstva finansija.

Sindikati: Ako se ne ispune zahtevi, štrajk od 16. oktobra

Reprezentativni sindikati su u zajedničkom saopštenju naveli da su na sastanku sa predstavnicima Vlade ponovljeni zahtevi reprezentativnih sindikata za izjednačavanjem plata zaposlenih u obrazovanju sa republičkim prosekom i povećanje dodatka za odeljenjske starešine.
„Dogovor je da se u što kraćem roku reprezentativnim sindikatima u obrazovanju dostavi predlog dokumenta Vlade Republike Srbije, kojim bi se utvrdila dinamika ispunjenja zahteva“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da će po dobijanju dokumenta od Vlade sindikati na svojim organima i nakon konsultacija sa članstvom razmotriti ponuđeno, od čega će zavisiti realizacija prethodno donetih odluka.
U saopštenju sindikata se navodi i da je odluka o štrajku doneta i da će biti sprovedena 16. oktobra u svim školama u Srbiji ukoliko pregovori ne donesu očekivane rezultate, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala