- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Britanija se odvaja od sveta“: Irski premijer o politici Londona

CC BY-SA 2.0 / Flickr/Mobilus In Mobili / Predstavljanje Velike Britanije i Severne Irske na godišnjoj NATO paradi u Norfolku
Predstavljanje Velike Britanije i Severne Irske na godišnjoj NATO paradi u Norfolku - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Premijer Irske Leo Varadkar izjavio je da je zabrinut zbog toga što se Velika Britanija „odvaja od sveta“ i optužio politiku Londona da se okreće sebi napuštajući EU, smanjujući međunarodnu pomoć i razmatrajući izlazak iz ugovora o ljudskim pravima.
Varadkar je pred susret sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Granadi, tokom samita Evropske političke unije, rekao kako jedva može da prepozna Veliku Britaniju.
Na pitanje da li je zabrinut zbog mogućnosti da London napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, irski premijer je odgovorio „Jesam, da budem iskren“.
Mogućnost izlaska iz te konvencije nagovestila je britanska državna sekretarka Suela Brejvermen, koja je dovela u pitanje njenu svrhovitost.
„Britanija i Ujedinjeno kraljevstvo koje volim i divim im se, to je zemlja Magna Karte, zemlja koja je osnovala parlamentarnu demokratiju i zemlja koja je pomogla u pisanju Evropske konvencije o ljudskim pravima. Uznemirava me da vidim kako se Ujedinjeno kraljevstvo odvaja od sveta, bilo da smanjuje budžet za međunarodnu pomoć, napušta EU i čak razmatra povlačenje iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, To nije Britanija kakvu znam“, rekao je Varadkar, prenose britanski mediji.
Riši Sunak - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
SVET
Britanski premijer: Čemu maltretiranje - muškarac je muškarac, a žena je žena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala