- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto mačka prede: Naučnici misle da su razrešili misteriju

© Sputnik / Youtube / SputnikMačka
Mačka - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Pratite nas
U novoj i potpuno jedinstvenoj studiji, austrijski naučnici konačno su otkrili mehanizam predenja kod mačaka.
U potrazi za otkrivanjem onoga što se krije iza misterioznog predenja mačke, naučnici su se upustili u revolucionarnu studiju koja nudi nove uvide u ovaj mačji fenomen.
Tradicionalno, vokalizaciju životinja diktiraju dimenzije njenih glasnih žica, ističe Kristijan Herbst sa Univerziteta u Beču. Glasne žice su dve trake glatkog mišićnog tkiva koje se nalaze u larinksu, vitkoj cevi smeštenoj unutar vrata koja je odgovorna za oblikovanje poznatih mačjih zvukova.
Generalno, što je stvorenje veće, to su glasne žice duže, što dovodi do dublje, rezonantnije vokalizacije, objašnjava Herbst.
Domaće mačke imaju relativno kratke glasne žice, što je dizajn pogodan za proizvodnju visokih tonova. Ipak, ostaje zagonetka mačjeg predenja, posebno kada se uzme u obzir da divlje mačke, poput geparda i risa upravo imaju takvo ponašanje.
Takođe, postoji ideja da predenje može da uključi kontrakcije mišića unutar larinksa, ali tu teoriju osporavaju Herbst i drugi naučnici.

Zašto su rezultati studije zapanjujući

Herbst i njegove kolege su koristili jedinstvenu metodu istraživanja - pregledali grkljane osam domaćih mačaka koje su eutanazirane zbog bolesti. Rezultat je bio zapanjujući.
Izolovani larinks proizvodi umirujuće predenje bez pomoći mišićnih kontrakcija. Umesto toga, magija je ležala u vezivnom tkivu koje se nalazi unutar glasnih žica, menjajući frekvenciju proizvedenih zvukova.
© Fotolia / AnnaavDa li je predenje povezano sa stanjem zadovoljstva
Mačka umotana u ćebe - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Da li je predenje povezano sa stanjem zadovoljstva
Herbst je istakao da iako je ovo vezivno tkivo ranije primećeno kod mačaka, niko ga ranije nije direktno povezao sa činom predenja.
Međutim, važno je napomenuti da rezultati pomenutog istraživanja ne odbacuju u potpunosti ulogu mišićnih kontrakcija u pojačavanju zvukova predenja kod živih mačaka. Studija vezana za ova otkrića objavljena je u časopisu „Karent bajolodži“.

Misterija ipak ostaje

Međutim, i dalje ostaje pitanje zašto mačke predu. Neke teorije sugerišu da predenje označava zadovoljstvo i podstiče interakciju. Pored toga, sugerisano je da predenje može da posluži kao umirujući mehanizam i podrži proces zarastanja nakon povrede, preneo je „Nju sajentist“..
Misterije mačaka nastavljaju da intrigiraju, a pomenuta studija ide korak bliže razumevanju njihovog melodičnog predenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala