- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pet najčešćih grešaka koje vozači prave dok menjaju brzine

CC0 / rawpixel.com / Menjač brzine
Menjač brzine - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Pratite nas
Iako se osnove pravilne vožnje uče u auto-školama, mnogi su u međuvremenu stekli loše navike u vožnji, a neke od njih se tiču menjanja brzina.
Izdvajamo pet najčešćih grešaka koje ljudi prave prilikom promene brzine.

1. Oslanjanje ruke na menjač

Prva loša navika je oslanjanje ruke na menjač. Nikada ne bi trebalo koristiti menjač kao naslon za ruke jer pritisak gura čeljust menjača i može da prouzrokuje prerano habanje, što definitivno nije dobra stvar.
Lagani dodir tokom vožnje određenom brzinom neće imati značajnijeg efekta, a sama težina ruke je preveliki pritisak, što stvara naprezanje mehaničkih delova i zupčanika u menjaču automobila. Ova napomena je uglavnom napisana u uputstvu za upotrebu vozila.

2. Održavanje menjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu

Još jedna loša navika je držanje menjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu. Naravno, prilagođavate se uslovima ili vremenu čekanja, ali prilikom dužeg čekanja ili zaustavljanja nije neophodno ostaviti automobil u prvoj brzini.

3. Držanje kvačila i stalno pritiskanje gasa

Kada govorimo o pokretanju automobila uzbrdo iz mirovanja, držanje pedale kvačila i stalno pritiskanje gasa izaziva habanje mehaničkog dela kvačila. Postoje bolji i ekonomičniji načini.

4. Ubrzanje u pogrešnoj brzini

Jedna od nepotrebnih situacija je ubrzanje u previsokom stepenu prenosa. Na primer, ako vozite 50 kilometara na sat i nalazite se u petoj brzini, nije dobro ubrzavati jer automobil u ovoj brzini nije spreman za nagla ubrzanja i neprirodno je to očekivati.

5. Držanje nogu na kvačilu iako se automobil kreće

Poslednja loša navika jeste držanje nogu na kvačilu iako se automobil kreće i to nije neophodno. Kao što je loše prisloniti ruku na menjač, nije preporučljivo da naslonite nogu na kvačilo, preneo je „Poslovni dnevnik“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala