- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pašinjan: Spreman sam da podnesem ostavku

© Sputnik / Asatur Esaяnc / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da je spreman da podnese ostavku, ako će to pomoći normalizaciji situacije u zemlji.
„Jermenija se suočila i suočava se sa izazovima... Ako budem znao da će mojom ostavkom i odlaskom svi izazovi biti prevaziđeni, uradiću to u sekundi, jer se ne držim za fotelju kao vi“, rekao je Pašinjan tokom vladinog sata u parlamentu, odgovarajući na pitanje jednog od opozicionih poslanika.
„Ali analiza koju sam uradio pokazuje da će se u tom slučaju (ostavke) desiti upravo suprotno i to je razlog što se to ne događa“, rekao je Pašinjan.
On je podsetio da je dva puta po dolasku na vlast podnosio ostavku i dva puta bio reizabran.

Tri principa za mirovni sporazum

Pašinjan je dodao da Azerbejdžan još nije potvrdio svoju posvećenost trima glavnim principima mirovnog procesa sa Jermenijom.
On je objasnio da se ti principi, između ostalog, tiču međusobnog priznanja teritorijalnog integriteta i to 29,8 hiljada kvadratnih kilometara teritorije Jermenije i 86,6 hiljada kvadratnih kilometara teritorije Azerbejdžana.
Drugi princip je, kako je rekao, priznavanje Protokola iz Alma Ate iz 1991. godine o stvaranju ZND kao političke osnove za razgraničenje i demarkaciju jermensko-azerbejdžanskih granica i usaglašavanje mapa.
Pašinjan je ukazao na činjenicu da jermenska strana smatra da bi to trebalo da budu karte iz 1975. godine. Međutim, po njegovom mišljenju, postoje i kasnije mape.
„I treći princip je otvaranje regionalnih komunikacija na osnovu suvereniteta, jurisdikcije, nacionalnog zakonodavstva, ravnopravnosti i reciprociteta. Ako Azerbejdžan javno potvrdi svoju privrženost ovim principima, onda u praksi možemo konstatovati da je zaključivanje mirovnog sporazuma samo pitanje kratkog vremena“, objasnio je Pašinjan.
„Ali ceo problem je u tome što najviši zvaničnici Azerbejdžana, govoreći o saglasnosti sa mirovnim procesom, nisu potvrdili svoju privrženost ovim principima. To izaziva sumnju da, govoreći o miru, misle na (mir) posle sprovođenje svojih određenih, pretpostavljenih aspiracija u vezi sa teritorijalnim integritetom Jermenije“, ocenio je jermenski premijer.
Nakon što je Azerbejdžan 19. septembra započeo tzv. antiterorističku akciju u Nagorno Karabahu, počeli su protesti u Jerevanu. U centru Jerevana demonstranti su tražili ostavku Pašinjana, koji je priznao Karabah kao deo Azerbejdžana.
Sukob demonstranata i policije ispred zgrade Vlade Jermenije u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Imate li minut?
Ljubinka Milinčić: Istorija Jermena je istorija neprekidnog ratovanja, gubitaka i tragedija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala