Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Oštar protest Nemačkoj! Šta to Srbima poručuje zemlja odgovorna za najmanje dva genocida

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasada Nemačke u Beogradu
Ambasada Nemačke u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Pratite nas
Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić danas je uputio protestno pismo ambasadorki SR Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad u vezi sa neprimerenom i istorijski netačnom izjavom nemačkog ministra poljoprivrede Džema Ozdemira u kojoj je istakao kako je tzv. Kosovo žrtva genocida sprovedenog od strane Republike Srbije.
U pismu se navodi da je muzej veoma zabrinut izjavom Džema Ozdemira, ministra poljoprivrede SR Nemačke u kojoj je insinuirao navodni genocid koji je Republika Srbija izvršila nad kosovsko-metohijskim Albancima tokom trajanja ratova za jugoslovensko nasleđe, te da ova izjava predstavlja ne samo neprihvatljiv primer iskrivljavanja istorije, već i snažan doprinos daljoj destabilizaciji celog regiona.
„Verujući da je uvažena Vlada SR Nemačke potpuno svesna tragičnih posledica genocida izvršenih nad Jevrejima, Romima i Srbima tokom Drugog svetskog rata, ovaj Muzej očekuje da će se nemački državni zvaničnici uzdržavati od iskrivljavanja nedavne i bolne istorije regiona i iznošenja u javnost takvih ili njima sličnih tvrdnji koje su neodgovorne i istorijski netačne", navedeno je u pismu u koje je Sputnjik imao uvid.
Dalje se navodi da ovaj Muzej smatra da je veoma uznemirujuće to što ministar zemlje koja je u potpunosti odgovorna za najmanje dva od tri genocida koji su se dogodili na evropskom tlu tokom Drugog svetskog rata sebe smatra kompetentnim da analizira prošlost i u javnosti govori o tragičnom i specifičnom istorijskom događaju iz perioda ratova za jugoslovensko nasleđe koji nije sadržao nijedan element genocida.
„Ovaj Muzej snažno veruje u potrebu da državni zvaničnici promovišu istorijske činjenice i da doprinose pomirenju, te da ne deluju na način koji vodi krivotvorenju ili netačnom definisanju istorijskih događaja. Ovaj Muzej, potpuno svestan mogućih negativnih posledica istorijski potpuno netačne izjave koju je dao NJ.E. g. Ozdemir očekuje podršku Vaše uvažene Vlade kako bi se obustavilo sa takvim ili njima sličnim postupcima koja promovišu opasno iskrivljavanje istorije“, ističe se u protesnom pismu.
Muzej žrtava genocida dodaje da će nastaviti da se snažno protivi tome, kao i svim drugim sličnim postupcima sa čvrstim uverenjem „da ćemo samo zajedničkim naporima u borbi protiv iskrivljavanja istorije moći konačno da ostvarimo ideale demokratije i ljudskih prava“.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte emisiju "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala