- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Zapad opasno balansira na ivici direktnog nuklearnog sukoba

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Pratite nas
Rusija je uznemirena zbog potencijalne eskalacije usled realizacije planova SAD da rasporede oružje koje je bilo zabranjeno Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa (IRNFT), izjavio je na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zamenik šefa ruske delegacije Konstantin Voroncov.
„Zapad nastavlja da podiže uloge, opasno balansirajući na ivici direktnog oružanog sukoba nuklearnih država“, ocenio je diplomata.
Prema njegovim rečima, ne može se isključiti negativan razvoj događaja povodom sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START-3), koji je bio obustavljen zbog destruktivne politike Vašingtona.
„Vašington je očigledno sposoban i na druge destabilizujuće korake pod parolom težnje da našoj zemlji nanese strateški poraz i time obezbedi takozvano dvostruko nuklearno obuzdavanje Rusije i Kine“, naglasio je Voroncov.
Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je ranije da Rusija pažljivo motri na aktivnosti SAD koje se odnose na prebacivanje u Evropu sistema koji su ranije zabranjeni Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.

Ideje o hitnoj i potpunoj zabrani nuklearnog oružja – kontraproduktivne

Voroncov je takođe istakao da su ideje o hitnoj i potpunoj zabrani nuklearnog oružja kontraproduktivne, te da se progres u nuklearnom razoružanju može postići samo smanjenjem potencijala sukoba među velikim vojnim državama.
„Uvereni smo da se napredak u nuklearnom razoružanju može ostvariti samo na osnovu postepenih i konsenzusnih koraka uz kontinuiran rad na poboljšanju vojno-političke klime i poštovanja bezbednosnih interesa svih strana“, objasnio je on.

Potrebna hitna arbitraža protiv SAD zbog kašnjenja u izdavanju viza

Diplomata je takođe poručio da Moskva zahteva hitno pokretanje arbitraže protiv Sjedinjenih Država kao zemlje-domaćina sedišta UN zbog kašnjenja u izdavanju američkih viza ruskim diplomatama koji treba da učestvuju u formatu „nuklearne petorke“.

„Postupke Vašingtona, koji vode neodržavanju ovog sastanka posmatramo kao pokušaj da se podrije rusko predsedavanje u ovom međunarodnom formatu“, istakao je on.

Prethodno je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio da je delegacija Rusije dobila vize od SAD za učešće u radu UN, ali još nema odluke o tome gde i kada će biti održan sastanak "nuklearne petorke".
„Nuklearnu petorku“ čine Rusija, Kina, Velika Britanija, SAD i Francuska. U junu, kada su koordinator formata bile SAD, sastanak je iza zatvorenih vrata održan u Kairu.
Taktička krstareća raketa Tomahavk lansirana iz lansera Mk-41 sa američkog razarača Faragat - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
SVET
Mediji: SAD žele da rasporede hipersonične i krstareće rakete u Japanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala