- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zoran Marjanović pušten na slobodu: Apelacioni sud ukinuo pritvor

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICZoran Marjanović
Zoran Marjanović - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor Zoranu Marjanoviću osuđenom za ubistvo supruge Jelene Marjanović.
Apelacioni sud odredio je da se Zoran Marjanović odmah pusti na slobodu, saopšteno je iz tog suda.
Podsetimo, Viši sud u Beogradu je 22. jula prošle godine osudio Marjanovića zbog krivičnog dela teško ubistvo na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, kada mu je ponovo određen pritvor. Kako je obrazloženo u presudi, on je prvostepeno osuđen jer je na svirep i podmukao način ubio suprugu Jelenu Marjanović 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči.
Njegovi advokati podneli su žalbu na određivanje pritvora, po kojoj je odlučivao Apelacioni sud.
Kako se navodi u obrazloženju odluke Apelacionog suda, „pritvor predstavlja najstrožu meru za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka, te je obaveza suda da trajanje pritvora svede na najkraće neophodno vreme i da u toku celog postupka pritvor ukine čim prestanu razlozi zbog kojih je određen“.
„Apelacioni sud je imajući u vidu da se kritični događaj desio 2. aprila 2016. godine, dakle pre više od sedam godina, te da je u odnosu na kritični događaj okrivljeni lišen slobode tek 15. septembra 2017. godine i da se u pritvoru nalazio do 12. jula 2018. godine kada mu je isti ukinut, a zatim da mu je ponovo određen pritvor po objavljivanju nepravnosnažne presude kojom je oglašen krivim zbog krivičnog dela teško ubistvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, to, i pored značajnog interesovanja o ovom krivično – pravnom događaju, o kojem je nesporno pisao veliki broj štampanih i elektronskih medija i o kojem je javnost bila obaveštena, činjenice i okolnosti koje se odnose na sam način izvršenja dela i težinu posledice istog protekom vremena od izvršenja su izgubile na intenzitetu i značaju da bi iste u ovoj fazi postupka dovele do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka“, navodi se u obrazloženju odluke kojom je usvojena žalba Marjanovićevih branilaca.
Marjanovićevi branioci podneli su žalbu i na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala