- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto je astronome „zabolela glava“ od novog satelita

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaTeleskopi
Teleskopi - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
Ekstremna osvetljenost prototipa satelita za svemirsku mobilnu mrežu izaziva zabrinutost među astronomima, potencijalno ometajući posmatranja zemaljskih teleskopa i naglašavajući potrebu za strategijama ublažavanja njihovog uticaja na ta posmatranja.
Astronomi su zabrinuti zbog prototipa satelita za jednu predloženu svemirsku mobilnu telekomunikacijsku mrežu koji je svetliji od svih, osim sedam najsvetlijih zvezda na noćnom nebu. To otkriće ukazuje na to da bi takvi sateliti mogli potencijalno da ometaju zemaljske teleskope i njihova posmatranja.

Sjaj nadmašio sva prethodna merenja

„AST Spejs Mobajl“ (AST SpaceMobile), kompanija sa sedištem u Teksasu, lansirala je satelit „Blu Voker 3“ (Blue Walker 3) 2022. godine, kako bi testirala izvodljivost mreže mobilne telefonije iz svemira. Početna posmatranja njegove reflektujuće antene površine 64 kvadratna metra ukazala su na njegovo ekstremno osvetljavanje u poređenju s većinom zvezda na noćnom nebu.
Jednogodišnja kampanja praćenja, uz korišćenje teleskopa u SAD, Čileu, Holandiji i Novom Zelandu, potvrdila je te nalaze, koji su objavljeni u časopisu „Nature“.
Zigfrid Egl i njegov tim iz Međunarodne astronomske unije u Francuskoj otkrili su da sjaj „Blu Vokera 3“ nadmašuje prethodna merenja i može da se uporedi s najsjajnijim zvezdama u sazvežđima poput Malog psa i Eridana.
Egl naglašava pretnju koju ovo predstavlja za zemaljsku astronomiju, posebno širokougaono snimanje noćnog neba, kao što je planirano u Opservatoriji „Vera C. Rubin“ u Čileu.
„Ako postoji gomila ovih veoma svetlih objekata, mislim da postoji opasnost da će doći do potencijalnog gubitka podataka velikih razmera, ako ne i oštećenja detektora, ako se to ne ublaži“, napominje Egl.
Iako strategije praćenja i izbegavanja mogu da ponude određeno ublažavanje, one nisu pouzdane zbog samih izazova praćenja satelita. To bi moglo da znači da će teleskopi možda morati da se povremeno isključuju kada sateliti prolaze, što može da prouzrokuje kašnjenja u posmatranjima i iskrivi grupe podataka.
Štaviše, Eglov tim je primetio da osvetljenost „Blu Vokera 3“ varira u zavisnosti od njegovog ugla prema suncu. Kompanije kao što je „AST Spejs Mobajl“ mogu da kontrolišu ovaj ugao, igrajući ključnu ulogu u smanjenju refleksije satelitske svetlosti.

Potrebne nove procene uticaja

„AST Spejs Mobajl“ je odgovorio navodeći da rade sa NASA i određenim astronomskim radnim grupama na razvoju naprednih industrijskih rešenja, uključujući potencijalne operativne intervencije. Oni takođe preduzimaju mere predostrožnosti izbegavajući emitovanje u radio-astronomski osetljivim oblastima, kontrolišu položaje satelita kako bi smanjili osvetljenost i rade na antirefleksnim premazima za svoju sledeću generaciju satelita, za koju se očekuje da će biti oko 90, preneo je „Nju sajentist“.
Uprkos ovim naporima, potrebno je više posmatranja da bi se procenio puni uticaj na astronomiju, posebno za duže talasne dužine svetlosti. „Blu Voker 3“ i slični sateliti opremljeni su snažnim radio-predajnicima, potencijalno predstavljajući veću pretnju za radio-astronomiju od optičkog svetla.
„Za optičku svetlost, ove stvari su sjajne kao zvezde na nebu, ali za radio-astronomiju mogu biti sjajne kao sunce“, ističe Egl.
Aparna Venkatesan sa Univerziteta u San Francisku naglašava važnost sveobuhvatnih kampanja posmatranja. Ona napominje da je osvetljenost pojedinačnog satelita složena, vremenski promenljiva funkcija njegovog dizajna, površine, ugla gledanja i nadmorske visine.
S obzirom na sve veći broj planiranih lansiranja satelita, Venkatesan ukazuje na potrebu da se uzmu u obzir ne samo pojedinačni sateliti, već i kumulativni efekti svih konstelacija satelita planiranih za nisku Zemljinu orbitu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala