- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji: Evropske zemlje rešavaju svoje demografske probleme uz pomoć Kijeva

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaIzbeglice iz Ukrajine stižu u Rusiju
Izbeglice iz Ukrajine stižu u Rusiju - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
Zemlje koje primaju izbeglice iz Ukrajine mogle bi pokušati da ih iskoriste za rešavanje svojih demografskih problema, što bi moglo da postane izvor napetosti između Kijeva i njegovih saveznika, piše francuski list „Mond“.
Kako je rekao direktor za istraživanja na Francuskom institutu za demografiju Alen Blum, emigracija žena je alarmantan problem za Ukrajinu.
„Skoro 80 odsto izbeglica čine žene i deca, s tim što su deca blizu uzrasta za regrutovanje. Majke, po pravilu, žele da ih zaštite, što će dodatno povećati deficit ljudi koji bi mogli da budu pozvani u vojsku u naredne tri godine“, rekao je profesor.
Istovremeno, sociolog sa Univerziteta Pariz Nanter Julija Šukan istakla je da se ukrajinska deca integrišu u obrazovne sisteme zemalja u koje stignu i njihove majke će, najverovatnije, ostati sa njima.
Kako piše „Mond“, neke zemlje koje primaju Ukrajince verovatno će pokušati da ih zadrže i tako reše sopstvene demografske probleme.
„To može postati izvor napetosti između Kijeva i njegovih evropskih saveznika“, navodi se u članku.
Pritom, demograf sa Instituta za demografiju i društvena istraživanja Nacionalne akademije nauka Ukrajine Aleksandar Gladun izjavio je da po tom pitanju Ukrajina treba da ponudi „pristojne posleratne uslove, usvajajući evropski model demografskog i ekonomskog razvoja i vodeći atraktivnu migracionu politiku“.
On je dodao da je za tri decenije nezavisnosti Ukrajina već izgubila 10 miliona ljudi, „što je veoma velika stopa pada“.
Ranije je šefica ukrajinske migracione službe Natalija Naumenko izjavila da ukrajinske vlasti traže od EU da ne prave programe za integraciju Ukrajinaca u zemljama domaćinima, jer ih Kijev ne smatra izbeglicama nego ljudima koji su bili prinuđeni da odu.
Evropska komisija je prethodno saopštila da je na teritoriju EU u okviru mehanizama privremene zaštite ukrajinskih izbeglica stiglo 16 miliona Ukrajinaca, 11 miliona se potom vratilo u otadžbinu, milion je otišlo u SAD, Veliku Britaniju i Kanadu, dok su četiri miliona ostala u EU.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
RUSIJA
EKSKLUZIVNO Zaharova za Sputnjik: Čudovište koje je stvorio Zapad već pokazuje zube – dobićete svoje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala